Önemli duyuru geldi cebinizdeki ehliyeti hemen kontrol edin yoksa 280 + 60 TL ödemeniz gerekebilir

Ehliyet sahiplerine son dakika duyurusu yapıldı! Ehliyeti olan herkesi ilgilendiren son dakika açıklaması ile eski kimlik kartı ve ehliyet yenileme uyarısı geldi!
Önemli duyuru geldi cebinizdeki ehliyeti hemen kontrol edin yoksa 280 + 60 TL ödemeniz gerekebilir

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren son dakika duyurusu ile cebinde kimlik olanlara son dakika duyurusu yapıldı. Yapılan açıklama ile hem ehliyeti eski hem de yeni olan kişilere uyarı geldi. Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile kimlik ve ehliyet kartı olan kişiler için tarih verilmişti. 

Daha önce 31 Aralık 2022 olarak ilan edilen ehliyet yenileme son başvuru tarihi İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son dakika duyusu ile uzatılmıştı. 31 Aralık 2024 olarak açıklanan yeni tarih sonrasında ödenecek olan yeni rakamlarda belirlendi. Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeniyle yeniden değerleme oranı rekor seviyeye ulaşırken bu da ehliyet ve kimlik yenileme ücretlerinde artışa neden oldu. 

KİMLİK VE EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2023 NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş 2023 yeniden değerleme oranı rakamı ne yazık ki rekor seviyeye ulaştı. Yaşanan yükseliş nedeniyle yeni yılda uygulanacak olan pek çok vergi, harç ve ücrete rekor zam gelecek. Yurt dışından getirilen cep telefonu kayıt ücreti, pasaport harcı, emlak vergisi, MTV gibi pek çok kalemde rekor yükseliş yaşandı. 

Önemli duyuru geldi cebinizdeki ehliyeti hemen kontrol edin yoksa 280 + 60 TL ödemeniz gerekebilir

Enflasyon rakamları üzerinden hesaplanan yeniden değerleme oranı üzerinden 2023 yılında ödenecek olan;

A sınıfı ehliyet harcı 370 liradan 825 liraya, 

B sınıfı ehliyet harcı bin 116 lira 90 kuruştan 2 bin 489 liraya, 

6 aylık pasaport harcı 309 lira 17 kuruştan 689 lira 24 kuruşa, 

3 yıl ve üstünde süreli pasaport harcı bin 48 liradan 2 bin 337 lira 95 kuruşa

Eski tip ehliyetlerini yenilemek isteyen kişilerin ödeyecekleri ücret 13+2 TL olmak üzere toplam 15 lira, 

Yeni tip ehliyet yenileme ya da kaybolan, çaldıranların ödeyecekleri ehliyet yenileme ücreti 2023 yılı rakamı 280+60 TL olarak ilan edildi. 

Söz konusu rakamlar 2023 yılı yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanmış olup bu rakamı değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu rakamı indirmediği takdirde yukarıdaki rakamlar kullanılacak. Bu rakamlar 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile kesinleşecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yeniden değerleme oranı ile rakamlar ilan edilecek.