Özgür Demirtaş'tan dolar uyarısı! 1 dolar 25 TL'ye fırlar açıklaması!

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş dolar kuru ile alakalı olarak yeni ikazlarda bulundu. Yanlış politikalarda ısrar edilmesi durumunda 1 doların 25 TL'ye fırlayacağını açıklayan Özgür Demirtaş yetkilileri uyardı.
Özgür Demirtaş'tan dolar uyarısı! 1 dolar 25 TL'ye fırlar açıklaması!

Türkiye'nin ünlü ekonomistlerinden Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar kuru üzerinden çok çarpıcı uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Sosyal medya hesabından değerlendirmelerini paylaşan ünlü ekonomist, “Bankalar ve Kapalıçarşı arasında çift dolar kuru oluştu. Bu politika yanlış! Dönün bu yoldan, dönün bu yanlıştan” uyarısını yaptı.  

Son günlerde bankalarda doların alış ve satışındaki makas aralığı oldukça yükseldi. Son olarak Merkez Bankası'nın talimat vererek makas aralığının en az 80 kuruş olmasını istediği kamuoyunda yer almıştı. Bankalar da makas aralıklarını iyice açtılar ve doların alış fiyatı ile satış fiyatı arasında yaklaşık 1 TL'lik fark oluştu. Yapılan bu uygulamayı eleştiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Dolar alış-satış farkını sonsuza kadar açarak bir şey başaramazsınız” ifadelerini kullandı. 

Bankalararası piyasada dolar kuru 19,40 TL'de görünürken bugün Kapalıçarşı’da dolar satış kuru 20,45’e, Euro satış kuru 22,45’e yaklaştı. Bankalar müşterileri için döviz alış-satış kur farkını da giderek açmış durumda.

Özel bir bankada bugün dolar alış kuru 19,37 görünürken, satış kuru 20,07 seviyesinde bulunuyor. Normalde yüzde 1 civarında olan bankalarda dolarda alış-satış kur farkı, bugün yüzde 3,6’yı aşmış durumda.

‘SERBEST BIRAKILDIĞI ANDA FIRLAR’

Dolar kuruna dair açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bugün yaptığı bir diğer paylaşımda “Dış ticaret açığı rekor negatif, cari açık rekor negatif, özelleştirecek mal yok kadar az, doğrudan yabancı yatırım yok ve hükümet doları zorla baskılamaya çalışıyor. Bu metot çalışmaz. Serbest bırakıldığı anda dolar 24-25'lere fırlar. Bu yanlış ekonomi politikasından dönün” dedi.

Piyasanın geldiği noktayı bir örnek ile açıklayan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bankalarda dolar kurunun 19,39’dan, Kapalıçarşı’da 20,09’dan bozulduğuna işaret ederek “İnsanlar bavulla çarşıya gidiyor!” dedi.

DOLAR KURUNDA SON FİYAT NE?

Bankalar arası piyasalarda şu anda dolar kuru 19.40 TL'den işlem görüyor. Kapalıçarşı piyasasında ise şu anda dolar kuru 20,39 TL'den işlem görmeye devam ediyor.