Resmi Gazete'de yayımlandı! Depremzedelere 750 bin TL konut kredisi ve hibe desteği detayları belli oldu

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan son karar ile birlikte depremzede vatandaşlara verilecek olan 750 bin TL kredi ve hibe desteğinin detaylarının belli olduğu ifade edildi.
Resmi Gazete'de yayımlandı! Depremzedelere 750 bin TL konut kredisi ve hibe desteği detayları belli oldu

Kısa bir süre önce hükümet tarafından yapılan açıklamalarda depremzede vatandaşlar için kredi ve hibe desteğinin verileceği açıklanmıştı. Yapılan bu açıklamanın ardından kredi için detayların ne zaman belli olmaya başlayacağı hakkında araştırmalar yapıldı. Konuya ilişkin merak edilen pek çok detayın ardından bugün kredi ve hibe desteğinin detayları Resmi Gazete'de yayımlandı.

750 BİN TL KREDİ VE HİBE DESTEĞİ VERİLECEK!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre depremzede vatandaşlar için verilecek olan kredi ve hibe desteği şu şekilde duyuruldu;

"7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun"un ek 1'inci maddesi kapsamında yapılacak yeni yapıların bulunduğu parsellerin maliki olan gerçek veya tüzel kişilere hibe ve yapım kredisi verilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına ilişkin 7452 Kanun'un ek 1'inci maddesinin altıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir"

screenshot-119.png

Kapsama göre 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremden etkilenen, orta hasar ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yerlerin yeniden yapımında kullanılmaz üzere hak sahiplerine nakdi ya da hibe ile yapım kredisi verileceği öğrenişmiş oldu.

KİMLERE KONUT VE HİBE DESTEĞİ VERİLECEK?

Açıklanan kararın ardından konut ve hibe desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar detayları merak etmeye başladı. Hangi şartlarda kredinin verilip, verilmeyeceği gibi tüm detaylar şu şekildeydi;

  • Maliklere bir konut ve bir işyeri için en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verilir.
  • Kanun kapsamında hak sahibi olup kredi ve konut yardımından faydalananlara hibe ve kredi verilmez.
  • Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabilir.
  • İnşaat yapımında verilecek hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için de hak sahiplerine hibe verilir.
  • İnşaat halinde olup orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilir.
  • Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin haklarının mirasçılarına geçer.
  • İmar mevzuatına uygun olmayan inşaatlar 30 gün durdurulur.

ÖDEME PLANI BELLİ OLDU!

Verilecek olan kredi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılana açıklamalara göre konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira verileceği açıklandı. Bu ödemelerin ise 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz bir şekilde kolaylıkla geri ödenebileceği Resmi Gazete'de açıklandı.

screenshot-118.png

Hibe ya da kredi almak isteyen kişilerin yapım ruhsatını almasının ardından en geç 1 sene içerisinde gerekli olan belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir.