Seçim sonrası dolar kuru kaç TL olacak! Ünlü ekonomistten iki senaryo ve iki tahmin!

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası dolar kuruna ilişkin seçim sonrası iki farklı senaryoyu analiz etti. Cumhur İttifakı kazanırsa ve Millet ittifakı Kazanırsa senaryolarını değerlendiren Meriç Köyatası iki farklı dolar kuru tahmininde bulundu.
Seçim sonrası dolar kuru kaç TL olacak! Ünlü ekonomistten iki senaryo ve iki tahmin!

Türkiye’de herkes seçime kilitlenmiş durum. 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi finansal piyasaları da derinden etkileyecek. Dolar kuru bu seçimin sonucuna göre farklı bir fiyatlama içerisinde kendisini bulabilecek. Seçimin iki alternatif sonucunu dolar kuru açısından değerlendiren ünlü ekonomist Meriç Köyatası hangi ittifakın seçimi kazanması durumda dolar kurunun kaç TL olacağına dair tahminini açıkladı.

CUMHUR İTTİFAKI KAZANIRSA DOLAR KURU NE OLUR?

Seçim sonrası dolar kurunu değerlendiren Meriç Köyatası, “Öncelikle şunu belirtelim. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin sonucu ne olursa olsun ilk 1 hafta, eğer Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalırsa 3 hafta boyunca döviz kurlarında ciddi dalgalanmalar yaşanacak. Peki Cumhur İttifakı seçimleri kazanırsa ekonomik olarak ne olabilir?

Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanması ekonomi için pek de hayırlı olmaz. Son bir yıldır dolar kurunu tutabilmek için arka kapıdan 130 milyar dolar civarında döviz satıldı. Körfez ülkelerinden borç paralar alındı. KKM hesaplarına yarısı Hazineden yarısı Merkez Bankası’ndan yaklaşık 200 milyar TL ek faiz ödediler. Rusya’ya doğalgaz ödemesi yapmayıp bu yıla sarkıttılar. Bunlarla beraber dolar kurunu 19 TL seviyesinde tutabildiler.

Seçimlerden Cumhur İttifakı’nın zaferle çıkması durumunda yay gibi gerilen döviz kuru patlayacaktır. Ekonomi politikaları değişmiyor, seçim için dolar kurunu baskılamaya da gerek kalmayacak. Bu senaryoda dolar kuru kısa sürede 37 – 40 TL seviyesine ulaşır.” dedi.

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA DOLAR KURU NE OLUR?

Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda dolar kurunun ne kadar olacağına dair analizini açıklayan Meriç Köyatası, “Millet İttifakı seçimi kazanırsa dolar kuru düşecek iddiasında değilim. Bugünkü seviyede bir dolar kuru olmaz ve kur yine yükselir. Ancak bu senaryoda dolar kuru büyük bir sıçrama yapmaz. Sadece baskılanan bir gerginlik var ve onun sıçraması gerçekleşir. O da kuru en fazla 24-26 TL aralığına taşır. Bu aralık bugün olması gereken seviyedir ve ihracatçı da bunu istiyor. Sonrasında değişecek ekonomi politikaları ile dolar kurunu baskılamaya gerek kalmadan düştüğünü görürüz. Bir anda dolar 10 TL olacak demiyorum. Ancak kademeli olarak iyileşme görülür.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım değildir bilgilendirme maksatlıdır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.