Serbest piyasada dolar kuru 21 TL'yi gördü, gram altın kuyumcu fiyatı uçtu!

Altın piyasasında dün ABD enflasyon verisinin ardından gerçekleşen fiyat sıçramasının ardından bugün durgunluk gözlemleniyor. Altın fiyatları ne kadar oldu?
Serbest piyasada dolar kuru 21 TL'yi gördü, gram altın kuyumcu fiyatı uçtu!

Altın piyasasında oldukça hareketli günlerden geçiliyor. Dün ABD’de Nisan 2023 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 5’in altına gerilerken son 2 yılın en düşük enflasyon rakamına da ulaşıldı. Bu durumun piyasalara yansıması ise oldukça pozitif oldu. FED’in politika değişikliğine neden olabilecek bu gelişme ile altın piyasası üzerindeki baskıların bir kısmından daha kurtulmayı başardı.

FED FAİZ ARTIRIMINA SON VERECEK Mİ?

FED’in ardı ardına yaptığı faiz artırımları doları güçlendirirken altın piyasasına baskı uyguluyordu. Bundan dolayı altın fiyatlarında beklenen yükselişler gerçekleşemiyordu. Altın piyasasına adeta pranga vuran FED artık faiz politikasını yeniden değerlendirmek zorunda kalacak. Enflasyonda hedeflere tek tek ulaşan FED’in ana hedefi enflasyonu yüzde 2’ye düşürmek olacak. Ancak bu yapılırken bankacılık piyasasını alt üst eden faiz artırımlarına devam etmek ABD ekonomisi ciddi risk anlamına geliyor.

FED son faiz toplantısında 25 baz puan faiz artırımı yapmış ve bundan sonraki toplantıda gelişmelerin değerlendirileceğini duyurmuştu. Enflasyonun düşüşe devam etmesi FED’in politika değişimine neden olabilecek. Piyasa beklentilerine göre FED’in Haziran toplantısında faizlerin sabit bırakılması kararı alınacak. Bu kararın altın piyasasına yansımasının ise sert yükseliş şeklinde olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON RAKAMLAR!

Altın piyasası için bugünün fiyatlarında sakinlik devam ediyor. Dün 2.044 dolar seviyesini test eden ons altın şu anda 2.031 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gram altında ise dolar kurundaki hafif yükselişin de etkisiyle 1.276 TL fiyatı görüldü. Ancak ikili kur uygulandığı için kuyumcularda bu fiyatla gram altın işlemi yapmak imkansız. Kuyumcularda gram altın şu anda 1.429 TL’den satılıyor. Serbest piyasada dolar kuru ise 21 TL’yi aştı.