SGK Başkanı TBMM'de konuştu! EYT'liler için emekli maaşı açıklaması!

SGK Başkanı Kürşad Arat, EYT yasası ile alakalı olarak bir açıklama yaptı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendiren Kürşad Arat EYT’lilerin maaşları hakkında da konuştu.
SGK Başkanı TBMM'de konuştu! EYT'liler için emekli maaşı açıklaması!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT yasası ile alakalı kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. SGK Başkanı Kürşad Arat komisyondaki toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Milletvekillerini EYT yasası ile alakalı olarak bilgilendiren SGK Başkanı aynı zamanda EYT’lilerin emekli olmaları durumunda emekli maaşlarına dair de bir değerlendirme yaptı.

MEVCUT EMEKLİ SAYISI AÇIKLANDI!

Türkiye’de emeklilerin yaş ortalamasını açıklayan SGK Başkanı Kürşad Arat, “Türkiye’de en son emekli olanların yaş ortalaması 54’tür. EYT’li vatandaşlarımızın yaş ortalamasının ise 48,5 olduğunu biliyoruz. Ülkemizde nüfusun yaşlanmasıyla beraber emekli sayısında da bir artış meydana geldi. 2000’li yılların başında 6,5 milyon vatandaşımız SGK’dan emekli maaşı alıyordu. Bugün itibariyle bu sayı 13,9 milyon kişiye ulaşmıştır.” dedi.

EYT'LİLER SGK BÜTÇESİNE NASIL ETKİ EDECEK?

EYT düzenlemesinin SGK’ya nasıl etki yapacağı hakkında da bilgi veren Kürşad Arat, “SGK’nın bugün itibariyle gelirlerinin giderlerini karşılama oranı yüzde 96,2’dir. Bu oran yüzde 100 olmadığı için bir açık oluşuyor. Bu açık da tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 0,30 seviyesindedir. EYT’de 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta başlangıcı, prim günü ile sigortalılık süresini doldurma şartı aranıyor. Bu şartları bugün 2 milyon 250 bin kişi sağlıyor. Biz buna göre bir maliyet hesaplaması yaptık.

Emekli olduktan sonra EYT’lilere ödeyeceğimiz emekli maaşı bir maliyet olacaktır. İkincisi ise prim kaybımız olacak. Bu kişiler emekli olup çalışmaya devam etmezlerse SGK aldığı primleri alamayacak. Bir diğer maliyet de bayram ikramiyeleri olacak. EYT’liler emekli olduklarında yılda iki defa bayram ikramiyesi almaya hak kazanacaklar. Bir diğer maliyet ise kamu işçilerinin emekli olmalarıyla olacak. Bir maaş tasarrufu olacak ama kamu işçilerine emekli maaşı ile kıdem tazminatı ödenecek. Emekli olacakların yerini alacakların maaş maliyetlerini de düşünmeliyiz. Kamu personel bütçesine 9,5 Milyar TL’lik bir etkisi olacaktır. 4/A’lılar için ise toplam etki 131 Milyar TL’yi bulacak.” ifadelerini kullandı.

EYT'LİLER İÇİN EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMASI!

EYT’lilerin emekli maaşlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan SGK Başkanı Kürşad Arat, “EYT’lilerin emekli maaşları hesaplanırken farklı bir hesaplama sistemi kullanılmayacak. Aylık bağlama oranında değişiklik yapılmayacak. Bugün asgari emekli maaşı 5.500 TL’dir. SGK sisteminde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalışılan sigorta koluna ve kazancına göre herkese ayrı bir emekli maaşı bağlanıyor. Kişilerin emekli maaşları değişik olacaktır. SGK olarak biz sistemimizin teknik alt yapısını hazırladık. EYT’lilerin emeklilik taleplerini alıp hızlı bir şekilde emeklilik sistemine onları dahil edeceğiz.” şeklinde konuştu.