SGK uzmanı canlı yayında duyurdu kabineden EYT'de yeni yaş sınırı şartı gelir mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerindeki çalışmalarda sona gelinirken yeni yaş sınırı iddiaları gündemde büyük yankı uyandırmıştı. EYT'de yeni yaş sınırı olup olmayacağı merak konusu olurken bir açıklamada Vergi Uzmanı Muhammet Bayram'dan geldi.
SGK uzmanı canlı yayında duyurdu kabineden EYT'de yeni yaş sınırı şartı gelir mi?

Erken emeklilik hayali için geri sayım başlayan milyonlarca EYT'li gelen yeni açıklamalarla büyük bir şok yaşamıştı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Beştepe'de gerçekleştirilen üçlü toplantı da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından EYT'de yaş sınırı talep edildiği ve Bakan Bilgin ile ortak bir mutabakata varıldığı iddia edilmişti. 

Sonrasında oluşan yoğun tepkinin ardından bu sefer bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 bakanı ile üçlü bir zirve yapmış, milyonların beklediği EYT hakkında son durum üzerinde görüşmeler yapılmıştı. Ancak ne yazık ki basına yansıyan ilk haberlerde kadınlarda 46 erkeklerde 48 yaş sınırı olacağı iddiası gündeme gelmiş sonra yaş sınırı kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş olarak revize edilmişti. 

EYT'DE YAŞ SINIRI OLACAK MI, SON İDDİALAR NE YÖNDE?

Bakan Vedat Bilgin tarafından daha önce yapılan tüm açıklamalarda EYT'de yaş sınırı olmayacağı, kadınların ve erkeklerin hizmet yılı ile prim gün sayısına göre emekli olacakları dile getirilmişti. Hatta Bakan Bilgin tarafından yapılan ilk etapta emekli olacak kişi sayısı açıklamasında 1,5 milyon kişi rakamının telaffuz edilmesi de yaş sınırı olmayan EYT tezini güçlendirmişti. 

Konu hakkında bir son dakika açıklaması da Vergi Uzmanı ve Ekonomist Muhammet Bayram tarafından canlı yayında yapıldı. Bayram katıldığı özel televizyon kanalının canlı yayınında "Eğer çözülmeyecek olsaydı bu ortaya atılmazdı. 5 bin prim günü sayısı, erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi var. Vatandaşlarımızın hepsi 5 bin prim günü sayısı eksikse eğer ne yapayım diye düşüyor. İşverenler de EYT hazırlığı yapıyor.

Kıdem tazminatı ödeyecekler, KGF destek kredileri olacak kendiler planlıyorlar. O yüzden ben 48 ve 50 yaşın gelmeyeceğini ancak masada olacağını düşünüyorum" diyerek yaş sınırı beklemediğini dile getirdi. 1 milyon kişinin emekli olması ve aylık 3 bin 500 TL maaş ödense dahi bunun bütçeye yükünün 42 milyar TL olacağı belirtiliyor.