SGK uzmanı milyonları EYT'li yapacak formülü verdi 2000 - 2001 arası ve 2002 sonrası için EYT geriye dönük borçlanma nasıl yapılır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için çalışmalar tüm hızı ile devam ederken SGK uzmanı milyonlarca kişiye EYT kapsamı içine girme formülünü verdi. EYT geriye dönük doğum borçlanması ve 15 ay 550 gün askerlik borçlanması ne kadar hesaplama!
SGK uzmanı milyonları EYT'li yapacak formülü verdi 2000 - 2001 arası ve 2002 sonrası için EYT geriye dönük borçlanma nasıl yapılır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan resmi açıklama ile başlayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası çalışmaları milyonlarca kişide büyük sevinç ve heyecan yaratmıştı. EYT müjdesi ile beraber EYT'nin kapsamı ve prim gün şartları araştırılmaya başlanırken ne yazık ki milyonlarca kişi sadece ay, hafta hatta günle erken emeklilik fırsatını kaçırmıştı. 

Bakan Bilgin yaptığı açıklamasında EYT kapsamı olarak ilk işe giriş tarihi emeklilik şartlarını değiştiren ve yaş şartını getiren yasanın uygulamaya alındığı 8 Eylül 1999 tarihi olarak ilan edilmişti. Bu tarihten sonra işe girenler otomatik olarak EYT kapsamı dışında kalırken gün farkı ile erken emeklilik fırsatını kaçıran kişilere SGK uzmanı erken emekli edecek formülü verdi. 

EYT GERİYE DOĞRU BORLANMA NEDİR, KİMLER ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİ OLUR?

EYT kapsamı dışında kalması nedeniyle erken emeklilik hayalleri sona eren milyonlarca çalışana askerlik borçlanması ve doğum borçlanması ile emeklilik kapısı açılıyor! SGK uzmanı Ahmet Kıvanç okurlarından gelen soruları yanıtlayarak "Askerlik borçlanması normalde sigorta başlangıç tarihini öne çekmez, sadece prim gün sayısını artırır. Ancak, askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış kişiler askerlik borçlanması yaptıklarında, sigorta başlangıç tarihleri borçlanma yaptıkları gün kadar geri çekilir. SSK (4/1-a) statüsünde çalışıyorsanız, 489 gün borçlandığınızda sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 tarihine gelir. Bu şekilde askerlik borçlanması yaptığınız takdirde EYT kapsamına girersiniz" diyerek ilk işe giriş tarihi 2000 olan kişilere EYT kapsamı içerisine girme formülünü verdi. 

SGK uzmanı milyonları EYT'li yapacak formülü verdi 2000 - 2001 arası ve 2002 sonrası için EYT geriye dönük borçlanma nasıl yapılır?

DOĞUM BORÇLANMASI İLE EYT'Lİ OLUNUR MU, DOĞUMU BORÇLANAN KADIN EYT İLE ERKEN EMEKLİ OLUR MU?

Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilirken doğum borçlanması hakkında da açıklama yapan Kıvanç "Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcı öne çekilebilir iken doğum borçlanmasında böyle bir hak bulunmuyor. (Staj sigortası bulunan kadınlar hariç. Staj sigortası ile uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaya başladıkları tarih arasında çocuğu doğan kadınların sigorta başlangıcı, doğum borçlanması yaptıkları gün kadar geri çekilir)" diyerek konu hakkında bir haksızlık bulunduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.