Sıfır Araçlarda İndirimler İkinci El Piyasasına Sıçradı! İşte Fiyatı 150 Bin TL'nin Altına Düşen İkinci El Otomobiller

Türkiye'de döviz kurlarındaki değişim sıfır kilometre araçlarda şok indirimleri beraberinde getirirken ikinci el otomobillerde de indirimler başladı. Hangi 2. el araçlar 100 Bin TL'nin altına düştü?
Sıfır Araçlarda İndirimler İkinci El Piyasasına Sıçradı! İşte Fiyatı 150 Bin TL'nin Altına Düşen İkinci El Otomobiller

Döviz kurlarında meydana gelen sert düşüşler otomobil piyasalarında tüm kartların yeniden dağıtılmasını ve sistemin yeniden dizaylmesini sağladı. Firmalar zam üstüne zam yaptıkları sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarında çok ciddi indirimler yapmaya başladılar. Bazı otomobillerde indirim miktarı 240 Bin TL'ye kadar çıkarken bazı modellerde ise bu indirim çok daha sınırlı oldu. Tüm bu gelişmeler sonrasında otomobil sektöründe beklentiler de güncellendi.

SIFIR KİLOMETRE OTOMOBİLLERİN FİYATLARI GERİLEDİ

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu son gelişmeleri değerlendirerek, "Çok sayıda otomobil markası yüzde 10 ile yüzde 20 arasında fiyat indirimi yaptılar. Bu tamamen döviz kurundaki düşüşlerin fiyatlara yansımasıdır. Sektörde bir iki firma agresif bir fiyatlama yaptığında diğer firmalar da rekabet edebilmek için fiyatları düşürmek zorunda kalıyorlar.

ÖTV ARTIŞLARI ZAM OLARAK ALGILANIYOR

Döviz kurlarındaki yüksleişleri her firma fiyatlara farklı şekilde yansıttılar. Ancak yüzde 100 bir fiyat yansıtılması olması. En fazla döviz kurlarındaki yükseliş yüzde 70 oranında fiyatlara artış yapıldı. Ancak yanlış bir algı var. otomobil fiyatlarına zam yapıldığında ÖTV dilimi değişebiliyor ve bu fiyat artışı çok fazla oluyor. Bu artan fiyatın büyük bir kısmı ÖTV oluyor ve firma bu zammı yapmıyor. ÖTV'den dolayı aracın fiyatı çok yükselmiş görülüyor.

FİYATLAR 2-3 AY DEĞİŞMEZ

Döviz kurlarında büyük bir dakgalanma olmazsa fiyatlar bu seviyelerde 2-3 ay devam eder. Yalnızca Ocak ayında 2022 model otomobiller satışa çıktığında zam gündeme gelebilir. Ancak 2-3 ay için bu yüksek fiyatların geri gelmesini beklemiyorum." dedi.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞER Mİ?

İkinci el otomobil fiyatları ile alakalı olarak da bir değerlendirme yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, "İkinci el otomobil fiyatlarını belirleyen iki faktör var. Bunun ilki ve en önemlisi sıfır kilometre araçlardaki fiyat değişimleridir. İkincisi ise ikinci el araçlara gtösterilen taleptir. Şimdi sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarındaki inbdirimlerin ikinci el araçların fiyatlarına yansımaya başladığını görüyoruz. Sıfır kilometre araçlara fiyat indirimlerinden dolayı talepler artınca ikinci ele olan talep de azalacaktır. Bu da fiyat indirimlerinin kapısını aralayacaktır. Kısa bir süre içerisinde ikinci el araçların fiyatlarında makul bir fiyatlama göreceğimize dair beklenti içerisindeyim." ifadelerini kullandı.

150 BİN TL'YE DÜŞEN İKİNCİ EL ARAÇLARIN LİSTESİ

Sıfır kilometre araçlarda başlayan indirimler ikinci el otomobillere yansımaya başladı. Bazı model ikinci el araçların fiyatlarındaki düşüşler heyecan yarattı. işte fiyatı düşen 150 Bin TL altındaki ikinci el araçların güncel fiyat listesi:

-2012 model Renault Symbol 1.5 dCi Authentique Edition: 135 Bin TL
-2012 model Hyundai Accent Era 1.4 Mode: 125 Bin TL
-2011 model Peugeot 207 1.4 HDi Active: 100 Bin TL
-2015 model Fiat Linea 1.3 Multijet Actual Plus: 120 Bin TL
-2010 model Chevrolet Cruze 1.6 LS: 132 Bin TL
-2011 model Citroen C4 1.6 HDi SX: 128 Bin TL
-2011 model Fiat Fiorino Panorama 1.3 Multijet Emotion: 118 Bin TL
-2014 model Renault Clio 1.2 Joy: 137 Bin TL
-2013 model Skoda SuperB 1.6 TDI Elegance: 102 Bin TL
-2011 model Fiat Punto EVO 1.4 Active: 100 Bin TL