TBMM'de kanun teklifi verildi, emeklilere iyi haber! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaş zamlarına ilişkin TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi verildi. Bu kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda en düşük emekli maaşı 8.506 TL’ye yükselecek.
TBMM'de kanun teklifi verildi, emeklilere iyi haber! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşlarına yılbaşında yapılacak olan zamlar ile alakalı olarak yeni bir gelişme yaşanıyor. TBMM Başkanlığına buna dair yeni bir kanun teklifi verildi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan kanun teklifi ile emekli maaşları için farklı zam taleplerinde bulunuldu. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile emekli maaşlarına dair çok önemli değişiklikler yapılması tasarlanıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 8.506 TL OLSUN

Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde en düşük emekli maaşlarına yönelik de bir değişiklik yer alıyor. Kanun teklifinin yasalaşması durumunda en düşük emekli maaşı asgari ücret ile eşitlenecek. Şu anda 3.500 TL olarak ödenen en düşük emekli maaşı teklifin yasalaşması durumunda 8.506 TL’ye yükselecek. Emeklilere yaklaşık 5.000 TL net zam verilebilecek.

EMEKLİLERE REFAH PAYI VERİLSİN!

Kanun teklifinde yer alan bir başka maddeye göre ise işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin toplu iş sözleşmelerinden tıpkı memur emeklileri gibi faydalanması sağlanacak. Milli gelirdeki artışlardan emeklilere ek paylar verilmesi amaçlanıyor. Bu şekilde emeklilere de ek zam yolu açılabilecek. Bunun gerçekleşebilmesi için ise verilen kanun teklifinin yasalaşması gerekiyor.

EMEKLİLERİN BÜYÜK KISMI YARI AÇ YARI TOK YAŞIYORLAR

Verilen kanun teklifinin gerekçe bölümünde bir değerlendirme yapıldı ve, “Uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olma hakkı elde eden vatandaşlarımız insanca yaşamalarını sağlayacak gelirleri elde edememektedirler. Emeklilerin büyük çoğunluğu 3.500 TL ile 5.000 TL arasında yoksulluk ve açlık sınırının altında bir maaş almaktadırlar. Ömürlerinin geri kalanını refah içerisinde geçirmeleri gereken emekliler düşük emekli maaşlarından dolayı yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Emeklilerimizin onurlu bir yaşam sürebilmeleri için gerekli iyileştirmeler bir an önce yapılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLİR Mİ?

Emeklilere yönelik verilen kanun teklifinin kabul edilebilmesi için bazı süreçleri tamamlaması gerekiyor. Öncelikle TBMM Başkanlığı bu teklifi komisyona gönderecek. Komisyonda görüşülmesi oylamaya açılacak. Bu oylamada kabul oyu çıkarsa teklif komisyonda görüşülmeye başlanacak. Sonrasında TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilerek yasalaşacak. Ancak bu teklifin yasalaşabilmesi için AK Parti ve MHP’nin de kabul oyu vermeleri gerekiyor.