TCMB Bakanı Erkan'da enflasyon açıklaması! Tek haneye indireceğiz

Bugün açıklanan enflasyonun ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan önemli açıklamalarda bulundu.
TCMB Bakanı Erkan'da enflasyon açıklaması! Tek haneye indireceğiz

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapılan son dakika açıklamasında bugün açıklanan enflasyonun ardından 2026 yılında düşürüleceğine dair mesajlar verildi. "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz" diyen Erkan, enflasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ!

Enflasyonun düşmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Erkan Aylık enflasyon ana eğilimi Eylül'de yavaşlamaya başladı. Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz. Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.

İç talepteki aşırılık birçok kanalda enflasyonu artırmaktadır, dolayısıyla iç talepteki dengesizliğin giderilmesi dezenflasyon süreci için bir önkoşuldur. 2023 yılının ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında %70’i, taşıt kredilerinde ise yüzde 68’i aşan oranlarda yükselmiştir, bireysel krediler toplamda %40 artarak 2 trilyon liranın üstüne çıkmıştır.

Seçici kredi sınırlaması adımlarının neticesinde temmuz ayında kredilerin yeni sınırlarla uyumlu bir büyüme eğilimine girdiği görülmektedir., bu kapsamda bireysel kredilerde büyüme eğiliminin yavaşladığı izlenmektedir. Eylül ayı itibarıyla 4 haftalık büyüme momentleri, toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0,5 bölgesinde seyretmektedir.

Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız, bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz. Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız, toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için bütün ekibimizle gece-gündüz, özverili bir şekilde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

KUR OYNAKLIĞI GİDERİLMEKTEDİR!

Kur Korumalı Mevduat hakkında konuşan Erkan, "Vergi ayarlamaları temmuz ve ağustos enflasyonunda etkili olmuştur. Hizmet enflasyonunda katılık devam etmektedir. Enflasyonun ana eğilimi eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başlamıştır. Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir. Kredi büyümesinde dengelenme ve normalleşme başlamıştır. Ticari kredi akışı daha sağlıklı bir yapıda seyretmektedir. TL mevduat artarken, KKM ve döviz mevduatları gerilemektedir. Uluslararası rezervlerde güçlü artış eğilimi sürmektedir. Risk primi önemli ölçüde gerilemiştir. Kur oynaklığı gerilemektedir." dedi.