TÜİK bu enflasyon rakamlarını açıklayacak! Ekonomistler aylık ve yıllık enflasyonu duyurdular!

Türkiye’de Ocak 2023 döneminin enflasyon rakamlarının açıklanması heyecanla beklenirken ekonomistlerin enflasyon beklentileri belli oldu. Ekonomistler Ocak ayında yüzde kaç enflasyon açıklanmasını bekliyorlar?
TÜİK bu enflasyon rakamlarını açıklayacak! Ekonomistler aylık ve yıllık enflasyonu duyurdular!

Türkiye ekonomisinin en önemli gündem maddelerinden birisi de enflasyon olmaya devam ediyor. 2021 yılının Aralık ayında yüzde 12 olan aylık enflasyonun hesaplamadan çıkmasıyla beraber enflasyonda geçtiğimiz ay hızlı bir gerileme meydana gelmiş ve enflasyon yüzde 64’e kadar düşmüştü. Şimdi ise 2023 yılının enflasyon hesapları yapılmaya başlandı.

TÜİK OCAK 2023 ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK tarafından yapılacak olan enflasyon açıklaması büyük bir merakla bekleniyor. TÜİK 2023 yılına ait ilk enflasyon açıklamasını 3 Şubat 2023 Cuma günü yapacak. Ocak 2023 döneminin enflasyon rakamlarını açıklayacak olan TÜİK bu rakamları Cuma günü saat 10:00’da kamuoyuna ilan edecek.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINI İLGİLENDİRİYOR!

Emeklilere ve memurlara Ocak 2023 döneminde yüzde 30 zam yapılmıştı. Şimdi Temmuz 2023 maaş zamları için hesaplamalar yapılmaya başlanıyor. Bu zam hesaplamalarının ilk verisi de Ocak ayına ilişkin TÜİK’in Cuma günü açıklayacağı TÜFE verisi olacak. Bundan dolayı emeklilerin ve memurların da gözü bu açıklanacak olan enflasyonda olacak.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ BELLİ OLDU!

AA Finans tarafından sürekli olarak her ay ekonomistlerle yapılan enflasyon anketi sonuçları açıklandı. Enflasyon beklenti anketine 11 ekonomist katılarak açıklanacak enflasyon rakamlarına dair beklentilerini bildirdiler. Ankete katılım göstererek cevap veren ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre Ocak 2023 döneminde TÜİK yüzde 3,66 oranında enflasyon rakamı açıklayacak. Anket katılımcısı ekonomistlerin cevaplarına göre en düşük beklenti yüzde 1,90 ve en yüksek beklenti ise yüzde 5,95 olarak bildirildi.

Ekonomistlerin beklentilerine göre gerçekleşecek olan yüzde 3,66’lık enflasyonun sisteme eklenmesiyle yıllık enflasyon yüzde 64,27’den yüzde 53,26’ye gerileyecek. Bu şekilde baz etkisiyle yıllık enflasyonda düşüş yaklaşık yüzde 11 olacak.

 

Ekonomistler 2023 yıl sonu enflasyon rakamlarına dair tahminlerini de açıkladılar. Buna göre 2023 yıl sonunda Türkiye’de yıllık enflasyonun yüzde 44,55 olacağı bildirildi.

TÜİK tarafından son olarak Aralık ayına ait enflasyon rakamları açıklanmıştı. Beklentilerin çok altında bir rakam açıklayan TÜİK Aralık ayında enflasyonu yüzde 1,18 olarak ilan etmiş ve kamuoyu da tepki göstermişti.