TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı! Nisan ayında TÜFE yüzde kaç çıktı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından merakla beklenen Nisan 2023 dönemi enflasyon rakamları açıklandı. Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde kaç çıktı?
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı! Nisan ayında TÜFE yüzde kaç çıktı?

Türkiye ekonomisinin bir anlamda karnesi anlamına da gelen Nisan ayına ait enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmen açıklandı. Nisan ayında vatandaşların yaşadıkları hayat pahalılığını gösteren bu rakamlar ile beraber çok sayıda ekonomik veri de belli olmuş oldu. Enflasyonun etkilediği veriler bu yeni rakamların belli olmasının ardından yeniden hesaplanmaya başlandı.

TÜİK ENFLASYON RAKAMLARI BELLİ OLDU!

TÜİK’in resmi web sayfası üzerinden yayınlanan rakamlar ile Nisan ayı için oluşan enflasyon rakamları belli oldu. Yapılan açıklamaya göre Nisan ayında aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE yüzde 2,39 olarak, yıllık TÜFE ise yüzde 43,68 şeklinde ilan edildi. Beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon artışı ile beraber yıllık enflasyondaki düşüş de devam etmiş oldu.

YILLIK ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ!

Yıllık enflasyonun yüzde 45’in altına gerilemesi ile beraber Türkiye ekonomisi açısından az da olumlu bir veri ortaya çıktı. Enflasyondaki artış hızı yavaşlarken bunun baz etkisinden kaynaklandığı ekonomistlerce dile getiriliyor. Bir önceki yılın yüksek aylık enflasyonlarından kurtuldukça yıllık enflasyon geriliyor. Bunun yanında enflasyon düşüşü fiyatların düştüğü anlamını ifade etmediği sadece fiyatların artış hızının yavaşladığını gösterdiği uzmanlarca yorumlanıyor.

KİRA ARTIŞ ORANI İLE MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI İÇİN KRİTİK VERİ

Nisan 2023 döneminin resmi enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber kira artış oranı hesaplaması da yeniden yapılacak. Mayıs ayı içerisinde süresi dolar kira sözleşmeleri bu yeni oran ile zamlanacak. Ancak konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması uygulandığı için sadece iş yeri kiraları bu durumdan etkilenecek. Bunun yanında emekli ve memur maaş zamları için bir veri daha kesinleşmiş oldu. Bu veri ile beraber emekli ve memur maaş zammı hesaplamaları yeniden yapılarak tahminler biraz daha isabetli bir şekilde yapılabilecek.