TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2022 enflasyonu bekleniyor! Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentisi tahmini yüzde kaç, açıklandı mı?

Pandeminin yarattığı ekonomik etkiler küresel piyasalarda enflasyon krizi yaşanmasına neden olurken Türkiye enflasyon oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almıştı. Gözler Ekim ayı enflasyon verisine çevrilirken ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentisi tahmini belli oldu!
TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2022 enflasyonu bekleniyor! Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentisi tahmini yüzde kaç, açıklandı mı?

Enflasyon tüm dünyanın kanayan yarası haline gelirken Türkiye enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden biri haline gelmişti. Yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken gözler Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon rakamlarına çevrilmişti. 

TÜİK tarafından Kasım ayının ilk haftası içerisinde açıklanacak olan rapor öncesinde ekonomistlerin Ekim enflasyonu tahminleri de araştırılmaya başlanmıştı. Konu hakkında ilk yorumlar ve tahminler açıklanmaya başlandı. Kasım ayı resmi kira artışı zam oranı ve Ekim 2022 enflasyon raporu ne zaman açıklanacak, tahminler ne yönde, enflasyon düşer mi?

TÜİK TEFE TÜFE EKİM 2022 ENFLASYONU VE KASIM AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI HANGİ TARİHTE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Küresel piyasalarda fırtınalar estirmeye devam eden enflasyon rakamları nedeniyle yabancı ülkelerin Merkez Bankaları FED başta olmak üzere faiz artışına gitmeye başlarken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise farklı bir yola gitmiş ve faiz artırımı yapmak yerine büyümeyi desteklemek amacı ile faiz indirimi yapmaya başlamıştı. Yapılan son toplantı ile 150 baz puanlık faiz indirimi yapılırken gözler Ekim ayı enflasyon rakamına çevrilmişti. 

TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2022 enflasyonu bekleniyor! Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentisi tahmini yüzde kaç, açıklandı mı?

TÜİK tarafından açıklanan bir önceki raporda enflasyondaki yükseliş devam etmişti. TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyonu ve Kasım ayı resmi kira artışı oranı (konut hariç, ticari taşınmazlar için uygulanacaktır) 3 Kasım 2022 Perşembe günü yayımlanacaktır. 

EKONOMİSTLER EKİM AYI ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Enflasyonun açıklanmasına sayılı günler kala ekonomistler tahminlerini peş peşe açıklamaya devam ederken 42 katılımcı tarafından gerçekleştirilen beklenti anketi sonrasında 2022 yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,73 iken, bu anket döneminde yüzde 67,78 olarak ilan edildi. Aylık enflasyon tahmini ise yükselişin devam edeceği yönünde ilan edildi.