Uzman isimden asgari ücretliler için zam oranı hesaplaması geldi! Refah payı ne kadar olacak?

Milyonlarca asgari ücretli tarafından 2024 senesinde yapılacak olan Ocak ayı zammı hakkında uzman isimden kritik açıklamalar gelmeye başladı.
Uzman isimden asgari ücretliler için zam oranı hesaplaması geldi! Refah payı ne kadar olacak?

Geçtiğimiz gün Merkez Bankası tarafından faiz oranları açıklanmıştı. Yapılan bu açıklamanın ardından ise vatandaşlar tarafından Ocak ayında asgari ücretli vatandaşların maaşlarına ne kadar zam yapılacağı konusunda merak edilenler de artmaya başladı. Durum bu şekilde olunca da uzmanlar, refah payı ile birlikte yapılması beklenen zam oranına ilişkin detayları aktardı.

Ocak ayında yapılması beklenen zam hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Karar'da yer alan habere göre, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş tarafından gerekli olan hesaplamalar yapıldı.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ GELDİ!

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaların ardından ekonomistler tarafından yıl sonu enflasyon tahminleri de yapılmaya başlandı. Konu ile ilgili Kurtuluş, “Faiz artışları aslında enflasyonu tetikleyen değil enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin kullandığı argümanlardan bir tanesi. Faiz artışları enflasyon artışına değil, enflasyonla mücadelede kullanılan enstrümandır. Ekonomi yönetimi de son dönemlerde faiz artışını sıklıkla kullanıyor. Biz yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 70 seviyesinde tutuyoruz.” şeklinde ifadeler ile sene sonu için yüzde 70 olarak bir tahminde bulundu.

YÜZDE 50 ORANDA YIL SONU ZAMMI BEKLİYORUZ!

Tüm bunların yanı sıra Ocak ayında maaşlara yapılacak olan zamlara ilişkin merak edilenlere “Enflasyon öngörümüz yüzde 70’lerde gerçekleştiği için ikinci altı aylık enflasyon farkı olarak SSK, Bağkur, memur emeklileri ve memurlara yüzde 42-43 bandında bir enflasyon farkı çıkacaktır. Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammı ilave edilecektir. Memur ve memur emeklilerinin yüzde 50 oranında zamlı maaş alacağı kanaatindeyiz. SSK ve Bağkur emeklileri için 42-43 bandında olan enflasyon farkının 6-7 puanlık refah payı dokunuşu ile yüzde 50’ye tamamlanacağı öngörüsündeyim. Memur, memur emeklisi, asgari ücret ve emeklilere tek bir oran yapılacağı ve yüzde 50 oranında bir yıl sonu zammı olacağını bekliyorum” ifadeleri ile değerlendirmelerini aktardı.

Haber Editörü