Vedat Bilgin ilk defa rakam verdi! Asgari ücret Temmuz ayında kaç TL olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammı ile alakalı olarak rakam verdi. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını söyleyen Bakan Vedat Bilgin asgari ücretin yaklaşık kaç TL olacağını söyledi.
Vedat Bilgin ilk defa rakam verdi! Asgari ücret Temmuz ayında kaç TL olacak?

Asgari ücrete Temmuz ayında bir ara zam yapılması kesinleşti. Bunun için de hükümetten ardı ardına açıklamalar geliyor. Bugüne kadar asgari ücret zammı konuşmalarında hiçbir zaman rakam telaffuz etmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ilk defa yaklaşık olarak bir rakam açıklaması yaptı.

500 DOLAR OLACAK!

Asgari ücret zammına dair açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, “Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA HANGİ VERİLER DİKKATE ALINACAK!

Asgari ücret zammının Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girebilmesi için Haziran ayında kararın açıklanması gerekiyor. Bunun için de yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamları açıklanmadan zam kararı alınacak. Dolayısıyla asgari ücrete yapılacak olan zamda direkt olarak birebir enflasyon rakamları uygulanamayacak. Onun yerine alım gücünde meydana gelen azalma, açlık sınırı ve bunun gibi bazı veriler dikkate alınarak asgari ücret zammına karar verilecek. Ayrıca asgari ücrette bir de refah payı artışı hesaplamaya katılacak. Refah payı artışının ucu çok açık olduğu için net bir rakamın üzerinden hesaplama yapılması zor görünüyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücretin 500 dolar civarında olacağını açıklamasının ardından hesaplamalar yapılmaya başlandı. Bugünün dolar kuru üzerinden hesaplama yapıldığında Temmuz ayında asgari ücretin 9.753 TL olması gerekiyor. Bugünün kuru ile asgari ücrete 1.247 TL zam yapılmasını öngören bu rakam yüzde olarak ise yaklaşık yüzde 15 zammı ifade ediyor. Asgari ücret için Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı Temmuz zammı yapılsa dahi Türk-İş’in Nisan ayı açlık sınırı rakamları altında kalınacak. Açlık sınırı Nisan ayında 10.135 TL olarak çıkmıştı.