Yeni ekonomi torba yasası ile meclise sunuldu! 4 milyon kişinin o borçları siliniyor milyonların beklediği borç affı o tarihte geliyor

Ekonomik olarak zorlu günler geçiren kişiler borç affı için meclisten gelecek açıklamaları beklerken elektrik, su, internet ve doğalgaz faturası gibi 2 bin TL altı borcu olanlara af gelirken yeni düzenleme ile 4 milyon kişinin borçlarına af yolu gözüktü.
Yeni ekonomi torba yasası ile meclise sunuldu! 4 milyon kişinin o borçları siliniyor milyonların beklediği borç affı o tarihte geliyor

Sosyal yardımlar ve yeni düzenlemeler ile devlet alt gelir grubu ve dar gelirli vatandaşların desteklenmesine ağırlık verirken beklenen borç affı için yeni bir adım daha atılıyor. Hatırlanacağı üzere hükümet tarafından bir önceki torba yasaya eklenen kanun maddesi ile icra takibindeki borçlara af gelmiş ve 30 milyarlık borç silinmişti. 

Yapılan kanuni düzenleme ile 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılan ve 2 bin liranın altında kalan icralık borçlar af düzenlemesine alınmış, bu borçların tasfiye edileceği ilan edilmişti. Kapsam içerisine giren kişilerin borçları kamu maliyesi tarafından karşılanmıştı. Yeni yapılan düzenleme ile 2. bir borç affı daha kapsama girdi. Yeni düzenleme ile 4 milyon kişinin borçlarının silineceği bekleniyor. 

YENİ EKONOMİ TORBA YASA İLE BORÇ AFFI MECLİSE GELİYOR MU?

AK Parti milletvekillerinin imzası ile meclise sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında GSS prim borcu olan kişilere af yolu açıldı. Zorunlu sağlık sigortası prim borcu olan 4 milyon kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor. 

Yeni ekonomi torba yasası ile meclise sunuldu! 4 milyon kişinin o borçları siliniyor milyonların beklediği borç affı o tarihte geliyor

Söz konusu madde ile "GEÇİCİ MADDE 91- 31/12/2012 tarihinden önce 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bendi ile aynı maddenin yedinci fıkrası (Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öğrenciler hariç) kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez." ifadelerine yer verildi. 

GSS PRİM BORCU NEDİR, KİMLERİN BORCU SİLİNİYOR?

Torba yasa komisyona sunulurken yasanın meclis gündemine gelmesi, görüşülüp onaylanması ve ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanması durumunda GSS prim borcu affı hayata girmiş olacak. Zorunlu Sağlık Sigortası GSS prim borçları için Türk vatandaşları ile oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerin 31 Aralık 2012 tarihi öncesine ait prim ve gecikme cezaları silinecek.