Yeni hesaplama yapıldı! Asgari ücrete ne kadar Temmuz zammı yapılacak?

Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul mitinginde yaptığı açıklama ile kesinleşti. Asgari ücret için uzmanlar maaş zammı hesaplamaları yapmaya başladılar. Asgari ücret kaç TL’ye yükselecek?
Yeni hesaplama yapıldı! Asgari ücrete ne kadar Temmuz zammı yapılacak?

Asgari ücretlilerin beklediği haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Buna göre Temmuz ayında asgari ücret yeniden değerlendirilecek ve zam uygulanacak. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı ise en çok merak edilen konu haline geldi. Asgari ücretin tüm maaşları etkileyecek olmasından dolayı yapılacak zammın miktarına dair hesaplamalar da hızlandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz asgari ücrete ne kadar yapılacağına ilişkin hesaplamasını açıkladı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM KESİN!

Asgari ücret zammı hakkında konuşan Emin Yılmaz, “Asgari ücrete zam yapılacağına dair işaretleri Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Çalışma Bakanı Vedat Bilgin vermişlerdi. Şimdi ise zam konusu kesinleşti ve Temmuz ayında zam uygulanacağına dair açıklama bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.

Asgari ücrete zam Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak kararlaştırılıyor. Bu komisyonda 15 kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı’nı 5 kişi, işverenleri 5 kişi ve işçileri de 5 kişi temsil ediyor. Bu 15 kişi arasında oylama ile asgari ücret zammının ne kadar olacağı belirleniyor. Sonradan eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan bir ekleme yaparsa zamma ekleme yapıp açıklıyor.” dedi.

TEMMUZ ZAMMI HESAPLAMALARI!

Asgari ücret zam hesaplamasını açıklayan Emin Yılmaz, “Asgari ücret zammı yapılırken kullanılan ana veri enflasyon oluyor. Gerekli görülürse bunun üzerine bir de refah payı artışı ekleniyor. Enflasyon dikkate alınınca 2023 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamına bakılacak. Ocak ayında yüzde 6,65, Şubat ayında yüzde 3,15, Mart ayında yüzde 2,29 ve Nisan ayında da yüzde 2,39 oranlarında enflasyon çıktı. Mayıs ve Haziran ayı enflasyonları ise henüz belli olmadı. 4 aylık veriye göre yüzde 15,22 oranında enflasyon var. Yıllık enflasyon ise yüzde 43,68 oldu. Merkez Bankasının tahminlerine göre 6 aylık enflasyon yüzde 21,13 olacak.

Asgari ücrete yüzde 20 zam yapılması durumunda net 10.207 TL’ye, yüzde 30 zam yapılması durumunda ise net 11.058 TL’ye yükselmesi mümkün olabilecek. Burada karar alıcıların yaklaşımı etkili olacak Refah payı artışı yapılırsa yüzde 30 zam uygulanabilecek. Bu olmazsa yüzde 20 zam olası olacak. Bana göre bu iki orandan birisi Temmuz ayında asgari ücret zammı olacak.” şeklinde konuştu.