Zam bekleyen emeklilere büyük şok! SGK uzmanı zam bilmecesini çözdü: Hüsran kapıda

Son zamanlarda gündemdeki konuların başında gelen emekli maaşları için sıcak bir gelişme yaşandı. Detaylar haberimizde…
Zam bekleyen emeklilere büyük şok! SGK uzmanı zam bilmecesini çözdü: Hüsran kapıda

Türkiye’de yaşayan milyonlarca emekli vatandaş maaşlarına zam yapılmasını dört gözle bekliyordu ve bu konuyla ilgili bir açıklamada o uzman isimden geldi. İşte detaylar…

banka

SGK UZMANINDAN EMEKLİLERİ YIKACAK HABER

SGK uzmanı Özgür Erdursun, emeklilere yönelik zam oranını açıklayarak kademeli artış çağrısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından SGK uzmanı Özgür Erdursun, memur maaşları ve emekli maaşlarına zam yapılacağını açıklayarak emeklilere kötü haber verdi. TÜİK verilerinin 3 ayda eridiğini belirten Erdursun, şöyle konuştu: "Bu emekli maaşlarıyla huzurevleri bile emekliyi kabul etmiyor."

İŞTE ÖZGÜR ERDURSUN'UN PAYLAŞIMI:

"TÜİK Eylül ayı enflasyonunu yüzde %4.75 olarak açıkladı. TÜİK OVP’de hedeflenen %65’i tutturacak! Memura, memur emeklilerine %47, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %38 zam (enflasyon farkı) çıkacak, seçim öncesinde %50’ye tamamlanacak!

1 Temmuz’da emekliye yapılan %25 oranında zam! TÜİK verilerine göre 3 ayda eridi! 3 aylık enflasyon %25.10! Ekim ayında emekli aylıklarına seyyanen artış olması gerekiyor. Bu emekli aylıklarıyla emeklileri huzur evleri dahi kabul etmiyor!"

banka

MEMUR VE EMEKLİNİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

Memurların emekli maaşları ve maaşları altı aylık enflasyon oranına göre belirlenmektedir. Bu kapsamda ilk üç rakam açıklansa bile Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sadece TÜFE rakamları açıklanacak, Eylül enflasyonu dahil 3 aylık enflasyon ise yüzde 25,11 olarak hesaplanıyor.

Bu oran SSK ve BAĞ-KUR’daki emeklilerin maaşlarına doğrudan yansıyor. Memurlarla emekliler arasında iki aylık enflasyon farkı % 18 Ocak 2024 için % 15'lik toplu sözleşme artışıyla birlikte üç aylık maaş artış oranı yüzde 35,73 oranına ulaştı.

REFAH PAYI ARTIŞI DA DAHİL EDİLECEK

Büyümenin her döneminde olduğu gibi toplumsal paydaki artış enflasyon rakamlarına da yansıyacak. Memur maaşlarına ilişkin en dikkat çekici açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi.

Işıkhan, şunları söyledi: "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50`ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır” ifadelerini kullanarak en düşük memur maaşı için rakamı böyle açıklamıştı.

EMEKLİYE EK ZAM NE ZAMAN OLACAK?

Emekli sayısını artıracak formül arayışı devam ederken, Kongrenin açılmasıyla birlikte çalışmalar hızlandı. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni yıl gelmeden emekli olanlara müjde var mı?" sorusuna “İnşallah” cevabını vererek milyonların beklentilerini yükseltti.

Emekli maaşlarının iyileştirilmesinde aylık maaşı düşük olan kesime özel önem verileceği belirtildi. Her ne kadar çalışmalar bir emeklinin temel emekli maaşında doğrusal veya orantılı bir artışı yansıtma eğiliminde olsa da asgari emeklilik ödemelerinin düzeyini artırmak da mümkündür.