Türkiye'de Okullar Ne Zaman Ve Nasıl Açılacak? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Çok Kritik Açıklama!

Türkiye'de okulların ne zaman ve nasıl açılacağı konusunda Bilim Kurulu Üyesi Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.
Türkiye'de Okullar Ne Zaman Ve Nasıl Açılacak? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Çok Kritik Açıklama!

Türkiye'de okulların ne zaman ve nasıl açılacağı konusunda Bilim Kurulu Üyesi Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklamalarda bulundu Okulların açılmasına dair kararın verilmesinin çok zor olduğunu belirten Mehmet Ceyhan, ancak bu karar geciktirildiğinde daha iyi bir ortam olacağının garantinin bulunmadığını söyledi.

Türkiye'de okullarda verilen koronavirüs arası milyonlarca öğrenciyi ve velileri çok derinden etkiledi. Öğrencilerin okul hayatları büyük aksamalar yaşarken online eğitimlerle bu açık kapatılmaya çalışıldı. Eğitim uzmanlarına göre online eğitimlerde örgün eğitim gibi kapsamlı bir program uygulamak mümkün değil.



Milli Eğitim Bakanlığı'nın son açıklamalarına göre okullar 31 Ağustos'ta açılması yönünde bir planlama yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir çalışma gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı bazı modeller üzerinde özellikle duruyor. Buna göre öğrencilerin bir kısmı evlerinde online eğitime devam edecekler ama bir kısmı da okullarına gidecekler.



OKULLARIN AÇILMASI KARARI ÇOK KOLAY ALINABİLECEK BİR KARAR DEĞİL



Okulların açılması konusunda Bilim Kurulu'nun en çok güvenilen üyelerinden olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bir açıklama yaptı. Ceyhan okulların açılması kararının sadece Türkiye için değil tüm dünya için çok zor olacağını söyleyerek, “Bu kararı vermek hiç kolay olmayacak. Okulları açarsanız bu büyük bir risk olacak. Ancak açmazsanız gelecekte daha iyi bir ortamın olacağına dair bir garantiniz yok. Bu kararı vermek kurumları çok zorluyor. Büyük bir riskten bahsediyoruz.” dedi.



SINIFLARDA UYGULANMASI DÜŞÜNÜLEN MESAFE YETERLİ DEĞİL



Okullar açıldığında sınıflarda uygulanması düşünülen koronavirüs tedbirlerini de doğru bulmadığını söyleyen Mehmet Ceyhan, “Sınıflarda sıralar arasında en az 1 metre mesafe bırakılacağı kararlaştırıldı. Bu yeterli değildir ve sıralar arası mesafe en azından 1,5 metre olmalı. Maskeler çıkarıldığında ise bu mesafe en az 2 metre olmalı.” ifadelerini kullandı.



ÇOCUKLAR VİRÜSÜ EVLERE TAŞIYABİLİR



Çocukların koronavirüsü yayma konusunda çok kritik bir özelliğe sahip olduğunu belirten Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs çocukları yetişkinlere göre daha az etkiliyor olabilir. Bunu kabul edebiliriz ama konunun bir başka boyutu var. Dışarıda virüs kapan çocuk bu virüsü eve taşıyıp yetişkinlere bulaştırabilir. Bu da önü alınamaz bir sorunun başlangıcı olur.” şeklinde konuştu.



18 MİLYON ÖĞRENCİYİ TAKİP ETMENİZ İMKANSIZ



Okulların açılması konusunda krtitik karar öncesi uyarılarda bulunan Mehmet Ceyhan, “18 milyon öğrenciden bahsediyoruz. Bu öğrencileri kontrol altında tutmak mümkün değil. Koronavirüs açısından takip edebilmeniz imkansız. Bu nedenle çok sayıda kurum bir araya gelerek karar vermeli.” dedi.



Emlak365.com