Uzmanlar tek tek açıkladı! HAARP yapay deprem olur mu, mümkün mü?

Kahramanmaraş depremi büyük bir yıkıma neden olurken Megaquakes gerçekten olabilir mi? sorusu bir kere daha gündeme gelmişti. Yapay deprem olur mu, mümkün mü sorusuna uzmanlar yanıt verdi.
Uzmanlar tek tek açıkladı! HAARP yapay deprem olur mu, mümkün mü?

Uzmanlar tek tek açıkladı! HAARP yapay deprem olur mu, mümkün mü? 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük deprem felaketi hem meydana geliş şekli hem de depremin şiddeti ve yarattığı hasar nedeniyle tartışma konusu olmuştu. 

Yapılan pek çok haberde depremin yapay bir deprem olduğu iddia edilmiş, Amerika'nın depremi geliştirdiği HAARP sistemi ile bu depremi kendisinin yaptığı gündeme gelmişti. Depremden hemen önce Amerika'nın gemisinin Türkiye'ye geldiği depremin bundan sonra meydana gelmesi soru işaretleri oluşturmuştu. 

AMERİKA YAPAY DEPREM Mİ YAPTI, YAPAY DEPREM OLUR MU, HAARP GERÇEK Mİ?

Yaşanan tartışmalar gündemde ki yerini korurken ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) konu hakkında soruları yanıtladı. Depremin önceden tahmin edilip edilmeyeceği sorusu üzerine "Ne "biz" ne de diğer bilim insanları bir depremi tahmin edemedi. Bunun bir yolu yok. Öngörülebilir gelecekte "depremlerin önceden tahmin edilmesini" de beklemiyoruz. Bilim insanları yalnızca belirli bir alanda belirli bir yıl içinde önemli bir deprem meydana gelme olasılığını tahmin edebilir" diyerek depremin tahmin edilemeyeceğini ifade etti. 

10 ŞİDDETİNDE DEPREM OLUR MU, İNSAN MÜDAHALESİ İLE DEPREM OLUR MU?

Yaşanan depremin şiddeti üzerine açıklama yapan uzmanlar 10 şiddetindeki depremin mümkün olup olmadığı sorusu üzerine "10 veya daha büyük depremler olamaz. Bir depremin büyüklüğü, meydana geldiği fayın uzunluğu ile ilişkilidir. Yani fay ne kadar uzunsa deprem o kadar büyüktür" diyerek 10 şiddetinde depremin mümkün olmadığını söylediler. Nükleer bombaların yarattığı etkiler ve derin madencilik faaliyetlerinin fay hatları üzerinde sismik hareketlere neden olabileceği belirtilirken bugüne kadar bunların deprem üretebileceği yönünde kesin bir kanıt olmadığı belirtildi.