Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılık Hamlesi Sonrası Gecelik Kredi Faizleri Yükselip Tavan Yaptı!

Kredilerde uygulanmaya başlanan zorunlu karşılıklardan dolayı gecelik kredi faizlerinin yükseldiği bildirildi. Bankacılık kaynakları faiz yükselişinin detaylarını açıkladılar.
Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılık Hamlesi Sonrası Gecelik Kredi Faizleri Yükselip Tavan Yaptı!

Merkez Bankası Nisan ayında kredilerde uygulanan zorunlu karşılıkları arttırma yoluna gitmişti. Bu gelişme bankacılık sektöründe yeni sorunları doğurdu. Zorunlu karşılıklardan dolayı gecelik kredi faizleri yükseldi.

Bankacılık kaynakları kredilerde uygulanmaya başlanan zorunlu karşılıkların negatif etkisini açıkladılar. Bu etkinin en çok gecelik kredileri etkilediği bildirildi. Yatırım, kobi, ihracatçı, tarım dışı ticari kredi büyümesini yavaşlatması amaçlanan zorunlu karşılıkların arttırılmasının ters etki yaparak faizleri yükselttiğinin altı çizildi.

Bankalar gecelik kredileri verdiklerinde bu krediler bir sonraki gün kapandığı için tekrar kullanıldığında tekrar zorunlu karşılık ayırmak durumunda kalıyorlar. Bu durum da matematiksel olarak gecelik kredi faizlerinin yükseltilmesi sonucunu doğuruyor.

Merkez Bankası Nisan ayının sonunda bankaların bilançolarının varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlamıştı. Bunun yanında bazı Türk lirası cinsinden ticari krediler de sisteme eklenerek zorunlu karşılık ayrılması uygulamasına geçilmişti. Bu uygulamanın ayrıntıları bankalara geçtiğimiz cuma günü iletildi.

KREDİ FAİZLERİ ARTTI

Reuters’e değerlendirme yapan ismi açıklanmayan bir bankacı yapılan yeni uygulamanın etkisini, “Bu uygulamanın matematiksel sonucu gecelik kredi faizlerinin artması oldu. Burada amaç faizi yükseltmek değil ama kredi büyümesini yavaşlatmak. Bu kredilerin istenilen kanala yönlendirmesi isteniyor ama yan etki olarak kredi faizleri yükseliyor.” ifadeleriyle belirtti.

ZORUNLU KARŞILIKLAR GECELİK KREDİLERİ ETKİLEDİ

Merkez Bankası’nın uygulamaya başladığı zorunlu karşılık sisteminin gecelik vadeyi etkilediği belirtildi. Merkez Bankası daha önce ticari kredilerde zorunlu karşılık talep etmiyordu. Artık ticari krediler için de zorunlu karşılık isteniyor. Bankalar kredi kullandıracaklarsa bunun zorunlu karşılığını göstermek zorundalar. Burada amacın ise kredilerin rotatif kredilere yönlendirilmesi olduğu belirtildi.

Bankacılık sektöründen konuya dair yapılan değerlendirmede, “Gecelik vadede kredi kullanan şirketlerin benzer bir şekilde zorunlu karşılığa tabi olmayan 30 gün üzeri vadeye, ellerindeki nakiti kullanmaya veya 1 aylık kredilere yönlenmesi isteniyor. Bu şekilde kredi kullandırımı ile bankaların ellerindeki kaynakların üretim ve yatırım alanlarına kayması hedefleniyor.” denildi.

GECELİK KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 40'A DAYANDI

Bankacılık kaynaklarının verdiği bilgilere göre gecelik kredilerde faiz oranları yüzde 35 – 40 seviyelerine yükseldi. Ancak bu oranlarla kredi kullanmak isteyenlerin olmadığı ifade edildi. Şirketler gecelik kredi kullanmak yerine 30 gün üzerine ellerindeki nakit varlıklara veya yurt dışı borçlanmaya yöneliyorlar.

Emlak365.com