Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır 2021? (Müteahhitlik Belgesi Sınıfları)

İnşaat sektöründe müteahhitadı verilen ve inaaştı ypmakla görevli olan kişiler, bilindiği gibi yeni çıkan yönetmelikle birlikte müteahhitlik yetki belgesini almaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu haberimizde Müteahhitlik yetki belgesi almak isteyen kişilerin yapması gerekenlerden, Müteahhitlik Belgesi Başvurusu İçin Gerekli Belgelerden ve Müteahhitlik Belgesi Sınıflarından bahsedeceğiz.
Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır 2021? (Müteahhitlik Belgesi Sınıfları)

Müteahhitlik yetki belgesi almak isteyen kişiler kendilerinin bulundukları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilir. Bu başvuru sırasında kişinin müteahhitlik başvurusu adı altında bir başvuru formu doldurması gerekir. Bu başvuru formu dilekçe olarak doldurulup belge talebinde bulunulur.

Müteahhitlik belgesi için başvuru yaparken kayıtlı olunan ticari veya sanayi odadan müracaat yılına dair sicil kaydı alınması ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunulur.

Müteahhitlik Belgesi Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Müteahhitlik belgesi başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir:

• Müteahhitlik belgesi başvuru formu
• Başvuruyu yapan kişinin kayıt olduğu oda sicil kaydının kendisi ve oda sicil kaydının fotokopisi
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Başvuru için yapılan ödemeye ait dekont

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır 2021? (Müteahhitlik Belgesi Sınıfları)

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Geçici müteahhitlik belgesi kişinin talepte bulunacağı tek yapı inşaatı için verilen belgedir. Geçici müteahhitlik belgesi kendi arsasının yapım işi için kullanacak kişiler için verilmesi uygun görülür.

Geçici Müteahhitlik Belgesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Geçici müteahhitlik belgesi için gerekli belgeler şu şekildedir:

• 500 metrekareyi geçmeyecek ve maksimum 5 senelik süre için geçerli olacak bir müteahhitlik belgesi için bir adet başvuru dilekçesi
• Kimlik kartı fotokopisi
• Geçici müteahhitlik belgesi başvurusu ödeme dekontu
• Genel tapu kaydı
• Başvuru sahibi kişiye ait ikametgah adresi

Müteahhitlik Belgesi İçin Sınıflar Nelerdir?

Müteahhitlik belgesi sınıfları vardır. Buna göre bu sınıflar metrekare ölçütüne göre değişim gösterir. Müteahhitlik belgesi talep eden kişiler için 8 farklı kategori mevcuttur. Bu kategorilere müteahhitlerin çalışma şekilleri ve tecrübeleri göz önünde bulundurulur. Müteahhitlik belgesi talebinde bulunan kişilere göre sınıflar şu şekildedir:

• A sınıfı müteahhitlik belgesi için son 15 yılda tek sözleşme çerçevesince belge talebinde bulunan kişinin görev kapsamında 90 milyon TL tutarın iş yapılmış olması gerekir. Bu A kategorisi içerisinde yer alan müteahhit istediği metrekare bazında inşaat yapabilme hakkı kazanır.
• B sınıfı müteahhitlik belgesi ise son 15 yıl içinde tek sözleşmede 65 milyon TL miktarında iş yapmış olması gerekir ayrıca yine tek sözleşmede 32.500 metrekare alana inşaat yapması gerekir. Buna göre talep ettiği kategoriye göre 65.000 metrekareye inşaat hakkı kazanır.
• C sınıfı müteahhitlik belgesi için 15 yıl içinde tek seferde geçerli 45 milyon TL tutarı kazanılmış olmalı ayrıca tek sözleşmede 22.500 metrekare alanlık inşaat yapılmış olması zorunludur. Bu sayede kişi c sınıfı müteahhitlik belgesi sahibi olarak 45.000 metrekare alana inşaat yapma hakkına sahip olur.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır 2021? (Müteahhitlik Belgesi Sınıfları)


• D sınıfı müteahhitlik Belgesi için ise kişi tek seferde 30 milyon TL tutarında iş ve 15.000 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, tamamladığı işin 2 katı yani 30.000 metrekare alana inşaat yapma hakkına sahiptir.
• E sınıfı müteahhitlik belgesi için tek sözleşmede 15 milyon TL tutarın inşaat yapılmış olması gerekir. Ayrıca yine bir seferde 7.500 metrekare alanda çalışmış olması zorunludur. Bunun neticesinde kişi E sınıfı müteahhitlik belgesi ile 15.000 metrekare alan üzerinde çalışma hakkı kazanır.
• F sınıfı müteahhitlik belgesi ise bir seferde 3 milyon TL kapsamında çalışma ve yine bir seferde metrekare bazında 2.500 metrekare alanda inşaat yapmış olma gerektirir. Buna göre belge talebindeki kişi 5.000 metrekare inşaat alanında çalışma hakkına sahip olur.
• G sınıfı müteahhitlik belgesi için ise kişinin tek sözleşme çerçevesince 1.5 milyon TL miktarında ve 1500 metrekare alanda çalışmış olması zorunludur. G sınıfı müteahhitlik belgesi ile 3.000 metrekare alan üzerinde inşaat hakkı elde edilir.
• H sınıfı müteahhitlik belgesi için ise kişinin 1000 metrekare alanda çalışmış olması gerekir ve kişi bu belge ile 500 metrekare alanda inşaat yapabilir.

Emlak365.com