1800 Prim Günü Dolmadan Emekli Olunabiliyor! SGK Sisteminin Az Bilinen Erken Emeklilik Formülü!

Emekli olma imkanlarını araştıranlar erken emekli olma yollarını merak ediyorlar. 1800 prim günü dolmadan nasıl emekli olunur? İşte erken emekli olmanın en kolay formülü...
1800 Prim Günü Dolmadan Emekli Olunabiliyor! SGK Sisteminin Az Bilinen Erken Emeklilik Formülü!

Türkiye’de milyonlarca çalışan için emekli olmak en önemli hedeflerden birisidir. Emekli olup emekli maaşına bağlanarak çalışmak zorunda kalmamak isteyenler erken emekli olmanın yollarını araştırıyorlar. Ancak erken emekli olmak SGK sisteminde pek de kolay olmayan bir durumdur. Yıllar içerisinde yapılan çeşitli düzenlemelerle her geçen yıl emeklilik şartları çok daha zorlaşıyor. Buna rağmen SGK sistemi içerisinde erken emekli olmanın bazı formülleri de bulunuyor.

1800 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİLİK İMKANI!

Çalışanlar 1800 prim günü ile emekli olma imkanına sahip olabiliyorlar. Ancak bu imkandan herkes yararlanamamaktadır. İşe başladıktan sonra yüzde 60 oranında iş gücü kaybına uğrayan çalışanlar 1800 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Malulen emeklilik de denilen bu yol ile çalışanlar 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gününü doldurarak emeklilik hakkı kazanabiliyorlar. Ancak bunun SGK’nın kabul edeceği bir sağlık kurulu raporu ile ispat edilmesi gerekiyor.

SGK’ya 1800 prim günü ile emekli olmak için başvuran çalışanlar kurumun sağlık kuruluna yönlendiriliyorlar. Burada yapılan kontrollerde çalışanın yüzde 60 ve üzerinde iş kaybı yaşadığı tespit edilirse o çalışan emekli olup maaşa bağlanma hakkı elde ediyor. Ancak burada aranan şart 10 yıl sigortalılık süresi ile 1800 prim günü oluyor. Lakin eğer çalışanın sağlık kurulu raporunda bir başkasının bakımına muhtaç ibaresine yer verilirse o zaman o çalışandan 10 yıl sigortalılık şartı da aranmaksızın emekli edilebiliyorlar.

1800 PRİM GÜNÜ DOLMADAN DA EMEKLİ OLUNABİLİYOR

Çalışanlar 1800 prim gün şartı ile emekli olma hakkına sahip oldukları halde prim günleri buna yeterli değilse buna da kolay bir formül bulunabiliyor. Buna göre erken emekli olacak kişi eğer varsa borçlanma hakkını kullanarak eksik prim günlerini tamamlayıp hemen emekli olabiliyorlar. Örneğin işe girdikten sonra 1 doğum yapan kadın 1800 prim günü ile emekli olma hakkına sahipse ve eksik günleri varsa doğum borçlanması yaparak erken emekli olabiliyor. Aynı şekilde erkekler de askerlik borçlanması ile eksik günlerini tamamlayıp hemen emekli maaşına bağlanabiliyorlar. Lakin eğer bir kişinin bakımına muhtaçlık yoksa o çalışandan 10 yıl sigortalılık süresi de aranıyor.

EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜK OLABİLİYOR

Emekli olurken yüksek bir maaşa bağlanmak herkesin hayalidir. Yüksek emekli maaşının bazı şartları bulunmaktadır. Ancak 1800 prim günü ile emekli olunması halinde bağlanacak emekli aylığı bir miktar düşük olabilmektedir. Buna razı gelen çalışanlar bu yolların kaidelerini uygulayarak hemen emekli olabilirler.

Emlak365.com