2000, 2001, 2002 Yıllarında İlk Defa Sigortalı Olanlar Dikkat! SGK EYT'ye Gerek Kalmadan Erken Emeklilik İmkanı Veriyor!

Milyonlarca çalışan erken emekli olabilmek için imkanları araştırmayı sürdürüyorlar. Peki erken emekli olabilmek için az bilenen yöntemler nelerdir? SGK hangi yollarla erkenden emekli ediyor?
2000, 2001, 2002 Yıllarında İlk Defa Sigortalı Olanlar Dikkat! SGK EYT'ye Gerek Kalmadan Erken Emeklilik İmkanı Veriyor!

Türkiye’de çalışma hayatında yer alan milyonlarca çalışan bir gün emekli olma hayali kuruyorlar. Bundan dolayı da erken emeklilik yolları en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Emekli olabilmek için SGK mevzuatında hangi çalışanların hangi şartlara sahip olmaları açık bir şekilde ifade ediliyor. Belirli bir tarihten önce ilk defa sigortalı olanlar avantajlı olabiliyor. Ancak SGK yine bazı imkanların kullanılması halinde erken emekliliğe vize verebiliyor.

KADINLAR 50 YAŞINDA, ERKEKLER 55 YAŞINDA EMEKLİ OLUYORLAR!

SGK sistemi içerisinde doğru yolların kullanılması şartıyla kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında emekli olabiliyorlar. 8 Eylül 1999 tarihi erken emekliliğin en önemli detayı oluyor. Bu tarihten önce sigortalı olan çalışanlar erken emekliliğin kapılarını sonuna kadar aralayabiliyorlar.

8 EYLÜL 1999 KRİTİK TARİH!

Erkek çalışanlar ve kadın çalışanlar erken emeklilik noktasında farklı şartlara tabi oluyorlar. Ancak erken emekli olabilmek için sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinin öncesine taşınması gerekiyor. Bunun yolu da hizmet borçlanmasından geçiyor. Ancak bu da tüm çalışanların kullanabilecekleri bir hak olmuyor. Bazı çalışanlar hizmet borçlanması yapsalar bile sigorta başlangıç tarihlerini belirlenen tarihin gerisine taşıyamıyorlar. Dolayısıyla onlar için erken emeklilik imkanı EYT düzenlemesi olmadan pek mümkün gözükmüyor.

KADINLARIN ERKEN EMEKLİLİK YOLU

Erken emekli olabilmek için hizmet borçlanmasının büyük bir önemi var. 2000, 2001, 2002 tarihlerinde ilk defa sigortalı olanların erken emekli olabilme şansları oldukça yüksek. Bir kadın çalışan doğum borçlanması ile bu imkanı elde edebiliyor. Bir çocuk için kadın çalışanlar 2 yıl borçlanma yapabiliyorlar. Bu da sigorta başlangıç tarihinin 2 yıl geriye götürülmesi anlamına geliyor. Kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma yapabildikleri için 6 yıllık bir avantaj sağlayabiliyorlar.

ERKEKLERDE SÜRE DAHA AZ

Erkek çalışanlar askerlik borçlanması ile erken emekli olma imkanı elde ediyorlar. Ancak askerlik borçlanmasının süresi doğum borçlanması gibi uzun olmayabiliyor. Bundan dolayı da sigorta başlangıç tarihi daha kısa sürelerle geriye götürülebiliyor. 2000 yılında ilk defa sigortalı olan erkekler emeklilik yaşını askerlik borçlanması ile düşürebiliyorlar.

Emlak365.com