2015 yılından sonra çocuğu olan aileler dikkat! Başvuran devletten 300-400-600 lira alacak

Aile Bakanlığı 2015 yılından beri çocuğu olanlara doğum yardımında bulunuyor.Yeni çoçuğu olduğu için yoğunluktan ve heyecandan başvuruyu çoğu aile unutuyor.Tek seferde 300-400 ve 600 TL alabilirsiniz.
2015 yılından sonra çocuğu olan aileler dikkat! Başvuran devletten 300-400-600 lira alacak

Doğum parası almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek başvuru yapılması gerekir. Doğum parası başvurusu için ise bebeğin doğum belgesinin olması gerekir. Doğum parası başvuru koşulları öncellikle annenin ya da babanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma gerekliliği ile başlar. Ardından gerçekleşen doğumun sağ gerçekleşmiş olası şarttır. Bu yardımı talep etme hakkı ise 15 Mayıs 2015 tarihi sonrası doğumlarda geçerlidir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası başvurusu yapmak için başvuru yapmak isteyen kişiler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gitmelidir. Bu müdürlüklere giden kişi doğum parası başvuru dilekçesi doldurur. Bu dilekçede yer alan bilgiler şu şekilde olmalıdır:

· Başvuru sahibinin adı-soyadı

· Başvuru yapanın T.C. kimlik numarası

· Doğum yapan kişinin adı-soyadı

· Doğum yapan kişinin T.C. kimlik numarası

· Yeni doğmuş çocuk ya da çocukların T.C. kimlik numarası

· Yeni doğan çocuk ya da çocukların babasının T.C. kimlik numarası

· Başvuru yapılanın var ise diğer çocuk ya da çocuklarının T.C. kimlik numarası

· Doğum yapan kişi kamu işçisi mi değil mi

· Çocuk ya da çocukların babası kamu işçisi mi değil mi

2015 yılından sonra çocuğu olan aileler dikkat! Başvuran devletten 300-400-600 lira alacak

Doğum Parası Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Doğum parasının başvuru sorgulamasını yapmak isteyen kişiler E-Devlet üzerinden başvuruyu yapan kişinin T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yaparak başvurularının sürecini kontrol edebilirler. E-Devlete erişim sağlayan kişiler doğum parası olarak sorgulamaları gerekir. Doğum yardımı başvuru sonucunu sorgulamak için tıklayınız

Bunun yanı sıra 183 ve 144 numaralı çağrı merkezlerini de arayarak söz konusu bakanlığa erişebilir ve doğum parası başvuru süreçlerini sorgulayabilirler.

Doğum Parası Miktarı Ne Kadardır?

Yeni doğum gerçekleşen ailelere destek amacı ile yapılan doğum parasının tutarı, doğum sayısına ve zamanına göre değişiyor. Doğum parası uygulaması 2015 yılından beri yapılıyor. 2015 yılından önce doğan çocuklara yapılmayan ödeme de 2015 yılından sonra doğan ilk çocuğa yapılacak ödeme 300 TL olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde 2015 senesi sonrası doğan ikinci çocuk için verilen bütçe 400 TL iken 2015 sonrası doğan üçüncü çocuğa ayrılan bütçe ise 600 TL’dir.

Doğumlar tek gerçekleşmiyor ise ödeme de farklılık gösterir. İkiz doğum söz konusu ise ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL toplam da 700 TL ödeme yapılır. Üçüz doğum söz konusu ise de ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme yapılır iken toplam miktar 1300 TL olur.

2015 yılından sonra çocuğu olan aileler dikkat! Başvuran devletten 300-400-600 lira alacak

Doğum Parası Başvurusu Süresi Ne Kadardır?

Doğum parası başvurusunun süresi bulunmaz. Doğum yaptıktan sonra ister ise anne, ister ise baba ya da herhangi bir kişi sıralanan gerekli belgeleri bulundurarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gidip başvurusunu gerçekleştirebilir.

Doğum Parası Hangi Banka Hesabına Yatırılır?

Doğum parası bankanın hesabına yatırılmaz, doğum parasını adına yatırılan kişi kendi kimlik kartı ile birlikte giderek PTT şubesinden alabilir. PTT şubelerinden çekebileceği para için yatıldığı günden itibaren verilen zaman zarfı içerisinde istediği anda ulaşımını sağlayabilir. Doğum parası genellikle 2 ay da bir yatırılır. Ocak ayında başlayan ödemeler bir ay ödeme yapılır iken diğer ay yapılmadan devam eder. Şubat ayında ödeme yapılmaz iken mart ayında yapılır. Nisan ayında yapılmaz mayıs ayında yapılır şeklinde devam eder. Ödeme yapılan ayların genellikle ay sonuna doğru işlemler gerçekleştirilir. Doğum parası ödemesi planlanan ayların 24. ve 28. günleri arasında yapılır.