2022 Asgari Ücret Zammı İçin Yeni Hesaplamalar! Asgari Ücret Kaç TL Olacak, Maaşlar Ne Kadar Artacak?

Milyonlarca çalışanın aylık gelirlerini etkileyecek olan asgari ücret zammı ile alakalı olarak yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. 2022 asgari ücret zammı yüzde kaç olacak?
2022 Asgari Ücret Zammı İçin Yeni Hesaplamalar! Asgari Ücret Kaç TL Olacak, Maaşlar Ne Kadar Artacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 asgari ücret zammı ile alakalı olarak yoğun mesaisi devam ediyor. Geçmiş yıllarda asgari ücret zammı ile alakalı olarak işveren ve işçi temsilcilerinin önerileri çok daha fazla dikkate alınıyordu. Bu yıl ise asgari ücretten alınan vergilerde bazı indirimler yapılacağı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmaları asgari ücret zammı konusunda belirleyici olacak.

ASGARİ ÜCRETLİ ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan asgari ücret zammı ile alakalı açıklamalarda asgari ücretli çalışanların enflasyon karşısında ezdirilmeyecekleri vurgulanıyor. Bu açıklamalarla beraber asgari ücret zammında çıta oldukça yükseklere taşındı. Bu konuda çeşitli iddialar uzman isimlerce gündeme getirilmeye başlandı. Bazı hesap uzmanları asgari ücret zammının yüzde 30 olacağını iddia ederken bazı uzmanlar ise zam beklentilerini yüzde 50'ye kadar çıkardılar.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Asgari ücret zammı ile alakalı hesaplamalar yapılırken bazı rakamlar analiz ediliyor. Merkez Bankası 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini daha önce yüzde 18,4 olarak açıklamıştı. 2022 enflasyon tahmini ise yüzde 11,8 olarak ilan edilmişti. Bu verilere göre asgari ücretli çalışanlar enflasyona ezdirilmeyeceklerse en az yüzde 20 ile yüzde 30 oranında asgari ücret zammı yapılması gerekiyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM SENARYOLARI!

Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması şu anda uygulanan asgari ücret miktarı olan 2.825 TL'nin net 3.673 TL olması anlamına geliyor. Böyle bir zam ile de işverenlerin bir asgari ücretli çalışan için aylık 5.463 TL ödeme yapması demek oluyor.

Asgari ücretten vergi alınmaması durumunda bir asgar ücretli çalışanın maaşı 220 TL artmış olacak. Böyle bir karar alınırsa 2022 yılında uygulanacak olan asgari ücret 4 Bin TL'ye yaklaşmış olacak. Ancak nihai karar tüm bu çalışmaların sonucunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak. Onun için de Aralık ayının beklenmesi gerekiyor.