2022 Fındık Alan Bazlı Destekleme Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak, Üreticilere Kaç TL Destek Verilecek?

Tarım ve orman Bakanlığı tarafından fındık üreticilerine 2022 yılında ödenecek olan destekleme ödemelerine dair bilgiler merak ediliyor. Alan bazlı fındık destekleme ödemeleri 2022 ne zaman yapılacak?
2022 Fındık Alan Bazlı Destekleme Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak, Üreticilere Kaç TL Destek Verilecek?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere her yıl ödenen destekleme ödemelerine çok büyük bir ilgi gösterilmeye devam ediliyor. Her ürün için ayrı bir destekleme programı uygulayan Tarım ve Orman Bakanlığı milyonlarca çiftçiye destekleme ödemesi veriyor. Bu ödemeler yıl içerisinde çiftçilerin Ziraat bankası hesaplarına yatıyor. Peki fındık destekleme ödemeleri için tarih belli oldu mu?

FINDIK İÇİN ALAN BAZLI DESTEKLEME

Fındık üretimi yapan üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekleme ödemeleri veriliyor. Bu destekleme ödemeleri alan bazlı bir sistem şeklinde hesaplanıp fındık üreticilerinin banka hesaplarına yatırılıyor. DEönüm başı hesaplama yapılarak fındık üreticileri destekleme ödemesi alabiliyorlar. Belirli şartları ve başvuru işlemlerini gerçekleştiren fındık üreticileri bu destekleme ödemelerini almaya hak kazanıyorlar.

2022 FINDIK ALAN BAZLI DESTEKLEME ÖDEMELERİ BAŞVURULARI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uyguladığı fındık destekleme sistemi başvuru esaslı olarak çalışıyor. Çiftçilerin öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olmaları gerekiyor. Kendi adlarına kayıtlı olan ve fındık üretimi yapılan arazilerin tapuları ile yapılan başvuru ile çiftçilerin ne kadarlık alan için destekleme ödemesi alacakları belirleniyor. Ayrıca bu uygulanan sistem 1 yıl geriden geliyor. 2022 yılında ödeme almak isteyen çiftçilerin fındık alan bazlı destekleme ödemeleri için işlemlerini 2021 yılında yapmaları gerekiyor. 2022'de ödenecek olan fındık alan bazlı destekleme ödemeleri esasında 2021 yılı için ödenecek. 2022 yılında halen devam eden başvuruları yapanlar ise ödemelerini 2023 yılında alacaklar.

FINDIK ALAN BAZLI DESTEKLEME ÖDEMESİ NE KADAR 2022?

2022 yılında yapılacak olan alan bazlı fındık destekleme ödemeleri daha önceki yıllara göre farklı olacak. Tarım ve orman Bakanlığı dekar başına 170 TL destekleme ödemesi yapıyordu. Ancak bu ödemelerden gelir vergisi ile stopaj vergisi kesiliyordu. Yapılan yasal düzenleme ile çiftçilerin destekleme ödemelerinden artık gelir vergisi ile stopaj vergisi kesintisi yapılmayacak. Bundan dolayı 2022 yılında fındık üreticileri bir miktar daha fazla alan bazı destek ödemesi alacaklar. Dekar başına uygulanan 170 TL destek ödemesinde bir değişiklik olup olmadığı ise şimdilik belli olmadı.

2022 FINDIK ALAN BAZLI DESTEKLEME ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Tarım ve Orman Bakanlığı alan bazlı fındık destekleme ödemelerinin tarihi ile alakalı olarak herhangi bir açıklamayı henüz yapmadı. 2021 yılı öncesinde bu ödemeler Mart ve Nisan aylarında yapılıyordu. Ancak 2021 yılında takvimde biraz daha erteleme yapılmıştı. Tahminlere göre 2022 fındık destekleme ödemelerinin Mayıs ayının sonuna kadar yapılması bekleniyor. Ödemelerin Mart ayında da yapılabileceği, Mayıs ayında da olabileceği bildiriliyor.