2022 SGK Ödenekleri Açıklandı! GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor Parası

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2022 SGK ödenek ve primlerini açıkladı. GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor parası ödenekleri için işte yeni ücretler.
2022 SGK Ödenekleri Açıklandı! GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor Parası

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2022 yılında geçerli olacak yeni ödenek ve prim miktarlarını açıkladı. Bu kapsamda prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile geçici iş görmezlik ödeneği, emzirme ödeneği, cenaze ödeneği, genel sağlık sigortası, rapor parası, doğum ve askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanma primi için yeni ücretlendirme tarifesi belli oldu.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ BELLİ OLDU

Geçici iş göremezlik ödeneği, asgari günlük kazanç üzerinden belirlenmektedir. Bu ödenek iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve annelik durumu nedeniyle istirahatli olan sigortalı çalışanlara verilmektedir.

Sigortalı çalışanların 2022 yılı boyunca istirahatli sayıldıkları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri için 166,80 TL limit belirlenerek hesaplama bu miktar üzerinden yapılacak.

Çırak ve öğrenciler için bu ücret 83,40 TL üzerinden belirlenecek. Rapor kullanmaya 2021 yılında başlayanlar da bu artıştan faydalanabilecek.

2022 SGK Ödenekleri Açıklandı! GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor Parası

GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) PRİMİ 2022

Sigortalı bir çalışan olmayan ya da sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar aylık 150, 12 TL Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek hem kendi için hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Genel Sağlık Sigortası için yapılan açıklamada, Genel Sağlık Sigortası primini ödeyecek gücü olmayan vatandaşların, ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yaparak gelir testi yaptırmaları gerektiği bildirildi.

Gelir testi yaptıran vatandaşlar, aile içinde kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.

Bu kişiler devlet ve üniversite hastanelerine gittiklerinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

2022 SGK Ödenekleri Açıklandı! GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor Parası

EMZİRME ÖDENEĞİ 316 TL OLDU

Doğum yapan sigortalı kadına ya da sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilmektedir. 2021 yılında 232 TL olan emzirme ödeneği 2022 yılında artırılarak 316 TL'ye çıkarıldı.

Emzirme ödeneği alabilmek için kişilerin, 4A'lı çalışanları için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin ödenmiş olması gerekmektedir.

4B'li çalışanlar için ise doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin ödenmiş ve geçmişe dair prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

2022 SGK Ödenekleri Açıklandı! GSS, Emzirme, Cenaze, Rapor Parası

CENAZE ÖDENEĞİNDE ARTIŞ

İş kazas ya da meslek hastalığı sonucu hayatını kaybeden veya sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı almaya devam ereken vefat eden ve en az 360 gün prim bildirilip ölen sigortalıların hak sahiplerine verilmektedir.

2021 yılında 918 TL olarak belirlenen cenaze ödeneği, 2022 yılında artırılarak 1.250 TL'ye yükseldi.

RAPOR PARASI 111 TL OLDU

Meslekhastalığı, doğum ya da iş kazası nedeniyle istirahatli olan çalışanlara raporlu oldukları süre için geçici iş göremezlik ödeneği veirlmektedir.

Rapor parası olarak bilinen bu ücret ayajta tedavilerde 111,20 TL, yatarak tedaviler için ise günlük 83,40 TL'ye yükseltildi.

YURTDIŞI BORÇLANMA PRİMİ

Yurt dışı borçlanması için prime esas kazancın yüzde 45'i oranında prim alınmaktadır. 2022 yılı için yurt dışı borçlanma primi günlük en az 75,6 TL oldu.

Kısmi sürelerde çalışanlar ise eksik prim günlerini tamamlamak için günlük 33,36 TL prim ödeyerek eksik günlerini tamamlayabilecek.

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI

Doğum ve askerlik hizmet borçlanması 2022 yılı için en düşük günlük prim 53,38 TL, en yüksek prim ise 400,32 TL olarak belirlendi.