3600, 4500, 5400 Prim Günü İle Emeklilik! Yaş Haddi İle 50 Yaştan İtibaren Emeklilik Fırsatı!

Emekli olmak isteyen çalışanlar emeklilik hesaplamalarını yapıyorlar. Peki hangi çalışanlara SGK kaç yaşında emeklilik hakkı veriyor. İşte sigorta başlangıç tarihlerine göre emeklilik yaşları...
3600, 4500, 5400 Prim Günü İle Emeklilik! Yaş Haddi İle 50 Yaştan İtibaren Emeklilik Fırsatı!

Çalışanlar iş hayatına girdiklerinde emeklilik uzak bir hedef olduğu için bu konuyu pek önemsemiyorlar. Ancak aradan yılların geçmesi ile emeklilik kaygısı tüm çalışanlarda başlıyor. Bunun üzerine emeklilik hesaplamaları yapılmaya başlanıyor. Peki Türkiye’de SGK sisteminde emeklilik hesaplamasında avantaj sağlayan veriler hangileridir? Hangi çalışanlara, hangi koşullarda emeklilik kapısı aralanıyor?

EMEKLİLİK HESAPLAMASINDA İLK DEFA SİGORTALI OLUNAN TARİH BELİRLEYİCİ OLUYOR

Bir çalışan emeklilik hesaplaması yapacaksa ilk olarak bakması gereken veri ilk defa sigortalı olduğu tarihtir. Bu tarih emeklilik şartlarında belirleyici oluyor. 1999 öncesi ve sonrası ile 2008 öncesi ve sonrası ilk defa sigortalı olanların emeklilik yaşlarında, ödemeleri gereken prim gün sayılarında, sigortalılık sürelerinde büyük değişiklikler olabiliyor. Bunun için emeklilik hesaplamasında yola sigortalı olunan tarih ile başlanması gerekiyor.

SSK’DA YAŞ HADDİ İLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

SSK sistemi içerisinde bulunan çalışanlara yaş haddi ile emeklilik imkanı veriliyor. Bu kapsamda çalışanların sigorta başlangıç tarihleri, prim gün sayısı, yaş kriterine göre emekl olma hakları değişebiliyor.

İlk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş olan çalışanlar en kolay şartlarda emeklilik imkanı elde eden vatandaşlar oluyorlar. Bu çalışanlar 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim gün sayısı ve 50 ile 60 yaş arasında değişen yaş şartlarını tamamladıklarında yaş haddinden emekli olma hakkı elde edip hemen emekli olup maaşa bağlanıyorlar.

İlk defa sigortalı oldukları tarih 8 Eylül 1999 ile 1 Mayıs 2008 arasında olan çalışanların emeklilik şartları biraz daha zorlaşıyor. Bu çalışanlardan 25 yıl sigortalılık, 4500 prim günü, kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. Bu şartların tamamının aynı anda sağlandığı gün emekli olunabiliyor. Bir şartın yerine gelmemesi emekli olmayı imkansız hale getiriyor.

1 Mayıs 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanların emeklilik şartları ise en zor şartlar olarak dikkat çekiyor.Bu çalışanlar 1 Ocak 2036 tarihine kadar 5400 prim gününü doldurmaları şartıyla 63 yaşlarını doldurduklarında emekli olabiliyorlar. Yaş haddinden emeklilik için bu koşulun sağlanması çalışanlar için hiç de kolay olmayacaktır.

Emlak365.com