60 Milyon Ton Buğday Rusya Ve Ukrayna'da Kaldı! Dünya Küresel Kıtlık İle Karşı Karşıya!

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı giriştiği askeri saldırının küresel gıda krizine neden olmasından endişe duyuluyor. Savaş devam ederse buğday ve diğer tahıl fiyatlarının katlanabileceği ifade ediliyor.
60 Milyon Ton Buğday Rusya Ve Ukrayna'da Kaldı! Dünya Küresel Kıtlık İle Karşı Karşıya!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın neticelerinden birisinin de Karadeniz üzerinden yapılan tahıl ticaretinde aksamalar meydana gelmesi olarak görülüyor. Bu kaynaklardan gıda alımı yapan ülkelerin gıda kıtlığı ile karşılaşabilecekleri ifade ediliyor.

Financal Times’ın yayınladığı makalede savaşın uzaması durumunda Mısır, Tunus, Fas, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde gıda kıtlığı riski milyonlarca insanı etkileyebileceği aktarıldı. Tahıl yokluğunun siyasi sonuçlara da varabileceği bildirildi. 2011 yılında Arap coğrafyasında gerçekleşen ayaklanmaların nedenlerinden birisi de tahıl yokluğuydu.

RUSYA'NIN TAHIL TERMİNALLERİNİ TAHRİP ETMEMESİ BEKLENİYOR

Ukrayna’nın dünyada önemli tahıl üreticisi ülkelerden birisi olduğu biliniyor. Bu ülkeden Kuzey Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı sürekli yapılıyor. Savaş sonrasında burada ciddi bir endişe oluştu. Savaş sırasında tahıl terminallerinin Rusya askerleri tarafından sabote edilmemesi küresel bir gündem haline geldi. Eğer Rusya tahıl terminallerine zarar verirse ve ulaşım ağını da tahrip ederse bazı ülkelerde ciddi gıda kıtlığı yaşanabilecek.

60 MİLYON TON BUĞDAY İHRACATI YAPILACAKTI

S&P Global Platts’ın verilerine göre Rusya ve Ukrayna 2022 yılında toplamda 60 milyon ton buğday ihraç edeceklerdi. Bu sevkiyatın büyük çoğunluğu da Karadeniz üzerinden yapılacaktı. Ancak şu anda bu sevkiyatların gerçekleşmesine imkan tanınmıyor. Karadeniz’de limanlarda gemilerin şu anda kiralama ve sigortalama işlemleri için uygun olmadığı belirtiliyor. Şu anda Ukrayna ve Rusya’nın elinde olan buğdayın da sevkiyatı yapılamıyor.

DÜNYADAKİ DİĞER ÜRETİM AÇIĞI KAPATMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Dünyada önemli buğday ihracatçısı olan ABD, AB ve Kanada’nın üretim potansiyeli oluşan açığı kapatmaya yeterli gelmiyor. ABD’nin 2022’de 22 milyon ton, Kanada’nın 15,2 milyon ton ve AB’nin de 37,5 milyon ton buğday satabileceği bildiriliyor. Tüm bunlara İran, Suriye, Irak, Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan kuraklık da eklenince küresel bir gıda krizinin dünyayı beklediği anlaşılıyor.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

Türkiye buğday üretimi yapabilen ülkeler arasında bulunuyor. Ancak maliyetler Türkiye’nin de sıkıntı bir süreç yaşayabileceğini ortaya koyuyor. Gübre ve mazot gibi ürünlerin fiyatlarında meydana gelen artışlar gıda fiyatlarında ciddi yükselişleri de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin hem Ukrayna’dan hem de Rusya’dan buğday satın aldığı da ayrıca biliniyor.