Apartman Yöneticiliği Kanunu

Apartman yönetimi kanunu, apartmanda yaşayan kişilerin oturmuş oldukları mülkiyetler hakkında ve birbirleri üzerinde sahip olmuş oldukları hakları temel alan kanunlardır.
Apartman Yöneticiliği Kanunu

Apartman yönetimi kanunu, apartmanda yaşayan kişilerin oturmuş oldukları mülkiyetler hakkında ve birbirleri üzerinde sahip olmuş oldukları hakları temel alan kanunlardır.

Genel anlamda bina ile alınan kararları ve bina sakinleri ile olan hakları inceleyen bu kararlar, her binada uygulanması gereken zorunlu kanunlardır.



Apartman Yöneticiliği Kanununda Yer Alan Görev ve Yetkiler Nelerdir?




  • Apartman yönetimleri, artan nüfusun apartmanlarda yoğunlaşması sebebi ile ortaya çıkan ve günümüzde artık bir zorunluluk haline gelen kavramdır. Genel olarak apartman yönetimi kanunları;

  • Apartman yaşantılarını,

  • Apartman içinde yaşayan kişilerin haklarını,

  • Apartman sakinlerinin ve apartman yöneticilerinin yerine getirmeleri gereken sorumlulukları,

  • Apartman yönetiminin sahip olduğu görevleri,

  • Bina içinde alınan kararların, bina sakinleri tarafından uygulanmasını ve bu sayede bina içindeki toplumsal düzenin oluşturulmasını sağlamaktır.



Apartman Yönetimi Oluşması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?



Apartman yönetimlerinin oluşması için gereken şartlar, kat mülkiyeti kanununda da açıkça belirtilmiştir. Bu kanuna göre apartman yönetimlerinin kurulması için bir binada 8 ve 8’ den fazla bağımsız oturanların olması ile zorunlu hale getirilmiştir. Apartman yönetimleri, bina içerisinde yapılacak olan bir toplantıda 5’ e 4 oyun çıkması ile seçilir. Yönetim planlarının ve yönetimin değiştirilmesi için oy çoğunluğuna ihtiyaç vardır. Bu duruma göre yılda en az bir kez apartman yönetimi toplantısının olması ve bu toplantı kararlarının apartman karar defterine yazılması gerekmektedir. Apartman toplantılarında eğer gereken sayıya ulaşılmadıysa toplantı ertelenir ve bir sonraki yapılacak olan toplantıda kararların alınması sağlanır. Apartman yönetim kurulu kararları hakkında bilinmesi gereken en önemli durum ise apartman yönetim kurulu kararlarının sadece yönetim kurulun değil aynı zamanda binada oturan tüm sakinleri ilgilendirmektedir. Apartman yönetim kuruluna alınan tüm kararlara ise herkesin uyma zorunluluğu bulunmaktadır.



Apartman Yöneticilerinin Görevleri Nelerdir?

Apartman yöneticilerinin bina içinde yerine getirmesi gereken sorumluluklar şunlardır;




  • Bina toplantılarında alınan kararların uygulamaya konulması,

  • Bina bakım, onarım ve temizlik işlerinin yapılmasının sağlanması,

  • Eğer bina içinde yetkili kılınmışsa kiraların toplanması,

  • Binanın tümünü alakadar eden tebligatın kabul edilmesi,

  • Borcu olanların ya da yükümlülükleri olan kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde gerekli işlemlerin başlatılmasıdır.



Haber Kaynağı: Emlak365.com