Bankalara Kredi ve Kart Borcu Olan Herkesi İlgilendiriyor! Yargıtay Emsal Karar Açıkladı

Kredi ve kart borcu olanlar dikkat! Banka borcundan maaşa haciz konulması hakkında Yargıtay emsal karar açıkladı. Banka maaşın tamamına bloke koyabilir mi?
Bankalara Kredi ve Kart Borcu Olan Herkesi İlgilendiriyor! Yargıtay Emsal Karar Açıkladı

Koronavirüs salgını nedeni ile yaşanan ekonomik sorunlar katlanarak artarken süreçte bankalara kredi ve kart borcu olan kişiler de mağduriyetler yaşamıştı. Pandemi gerekçesi ile alınan zorunlu kısıtlama kararları nedeni ile kapatılan işyerleri milyonlarca kişinin işsiz kalmasına ya da ücretsiz izne çıkarılmasına ve büyük gelir kayıpları yaşamalarına neden olmuştu.

Yaşanan süreçte gelirini kaybeden kişiler borçlarını ödemede sıkıntılar yaşayınca 2020 senesinde bankalar müşterilerine borç erteleme kolaylığı sağlamış, ancak bu dönemde de bankaların işlettikleri yüksek faizler tartışmalara ve tepkilere neden olmuştu. Verilen ucuz kredi destekleri ile vatandaşların bankalara olan borçları da katlanarak artarken Yargıtay banka borçları hakkında emsal bir karara imza attı.

BANKA BORCUNDAN DOLAYI MAAŞA HACİZ GELİR Mİ, MAAŞ HESABINA BLOKE KONULABİLİR Mİ?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK tarafından açıklanan son verilere göre bankalara olan borçlarını ödeyemeyen kişilerin sayıları rekor seviyelere ulaşırken pek çok kişi takibe düştü. Süreçte vatandaş "banka maaşın tamamına bloke koyabilir mi?" sorusuna yanıt ararken konu hakkında çok tartışma yaratacak emsal bir karar da Yargıtay tarafından açıklandı.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan emsal karar ile borçtan dolayı maaşının 1/4' den fazla kesilmeyeceği kuralı sözleşmeden dolayı banka alacaklarında uygulanmayacağına ilişkin tüketici mahkemesi kararını onayladı.

Bankalara Kredi ve Kart Borcu Olan Herkesi İlgilendiriyor! Yargıtay Emsal Karar Açıkladı

BANKA MAAŞIN TAMAMINA BLOKE KOYABİLİR Mİ, MAAŞ HESABINA BLOKE KONULABİLİR Mİ?

Bankadan ihtiyaç kredisi kullanan bir vatandaşın kredi borcunu ödeyememesi üzerine başlayan yasal süreçte banka borçlu kişinin bankaya yatan maaşına bloke koydurdu.

Maaşının tümüne bloke konulan vatandaş bankanın bu işlemine İcra ve İflas Kanununda maaşın en fazla dörtte birine haciz konulabileceği kararının gerekçe göstererek itiraz etti. Bankanın itirazını kabul etmemesi üzerine dava açan vatandaşın talebini mahkeme Tüketici Kredisi Borçlanma ve Rehin Sözleşmesiyle bankaya rehin takas, mahsup ve hapis hakkı tanındığını hatırlaratak bankanın bu hakkından yararlanarak maaşa bloke koyarak tahsilat yapma hakkı olduğu gerekçesi ile vatandaşın talebini reddetti.

Bölge Adliye Mahkemesi tarafından alınan kararı görüşen Yargıtay kararı onadı. Böylelikle maaş hesabına bloke konulması konusunda Yargıtay bankalara borcu olan kişileri üzecek bir karara imza atmış oldu.