BDDK'dan Değişiklik, Kredi Borçluları Dikkat! Borcunuz 2-3 Kat Artabilir, İcralık Olabilirsiniz!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından kredi borçlarına dair bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile kredi borçlusu vatandaşlar için icra tehlikesi yeniden ortaya çıktı.
BDDK'dan Değişiklik, Kredi Borçluları Dikkat! Borcunuz 2-3 Kat Artabilir, İcralık Olabilirsiniz!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Türkiye'de milyonlarca kredi borçlusu vatandaşı çok yakından ilgilendiren bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile beraber vatandaşlar için kredi borçlarının tahsili için icra yolu yeniden açılmış oldu.

BDDK'DAN KREDİ BORÇLARI İÇİN KRİTİK DEĞİŞİKLİK!

17 Mart 2020 tarihinde 8948 sayılı Kurul Kararı ile Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4. ve 5. maddeleri gereği 90 günlük gecikme süresi 180 güne çıkarılmıştı. Bu süreçte kredi borçları için yasal takibe düşme süresi 90 gün olarak değil 180 gün olarak uygulanmıştı. Pandemi şartları gereği BDDK tarafından yapılan bu değişiklik ile çok sayıda vatandaş kredi borçlarından dolayı icralık olmaktan kurtulmuşlardı.

180 GÜNLÜK YASAL TAKİP SÜRESİ YENİDEN 90 GÜNE İNDİRİLDİ

BDDK pandemi süresince kredi borçları için uyguladığı 180 günlük yasal takip süresini yeniden pandemi öncesinde olduğu gibi 90 güne çekti. Bu kararla beraber bankaların kredi borç tahsilatlarında uymak zorunda oldukları kurallar da değişti. Kredi borçlusu müşterilerden bankalar artık 90 günlük süresinin ardından yasal takip yoluna başvurabilecekler.

BDDK'dan Değişiklik, Kredi Borçluları Dikkat! Borcunuz 2-3 Kat Artabilir, İcralık Olabilirsiniz!

BANKALAR KREDİ BORÇLUSU MÜŞTERİLERE BİLDİRİM YAPMAYA BAŞLADILAR

Bankalar kredi borçlusu müşterilerine bildirimler yapmaya başladılar. 90 günlük gecikmeyi geçen müşterilere yapılan son BDDK değişikliği bildirilerek gecikmedeki ödemeleri talep eden bankalar aksi durumda müşteriler için yasal takip sürecini başlatacaklarını bildirdiler. Bir kredi borcunun tahsilatı için yasal takip sürecinin başlaması o müşteriye ağır bedeller olarak yansıyabiliyor.

KREDİ BORÇLARI 2-3 KATINA ÇIKABİLİR

Kredi borcu için bankaların yasal takip başlattıkları müşteriler tüm bankaların kara listesine giriyorlar. Ayrıca mevcut borçları katlanan müşterilere bir de icra yolu açılıyor. İcra ve avukat masrafları ile de karşılaşan müşterilerin borçlar 2 ve hatta 3 katına çıkabiliyor. Bunun için kredi borçlarında şu anda 90 günlük gecikme süresinin geçilmemesi gerekiyor. BDDK'nın bu süreyi 180 günden 90 güne düşürmesi ise bir anda çok sayıda kredi borçlusu vatandaşı icra tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

Öte yandan kredi borçlarını günü gününe ödeyen banka müşteriler yapılan bu son değişiklikle herhangi bir şekilde etkilenmediler.