Buğday Krizi Kapıda Denmişti! Rusya'nın İşgali Buğday Fiyatlarını Zirveye Çıkardı!

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş buğday fiyatlarını vurdu. Buğday üretiminde ana karakter olan Ukrayna'nın işgalinin devamı durumunda dünyayı buğday konusunda zor günler bekliyor.
Buğday Krizi Kapıda Denmişti! Rusya'nın İşgali Buğday Fiyatlarını Zirveye Çıkardı!

Rusya - Ukrayna savaşının etkileri her sektörde görülmeye başlandı. ' Ekmek sepeti ' olarak adlandırılan ve buğday üretiminin büyük bir bölümünü elinde tutan Ukrayna'ya karşı yapılan işgal hamlesi, fiyatları son 9,5 yılın zirvesine çıkardı.

BUĞDAY FİYATLARI 9,5 YILIN ZİRVESİNDE!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetksk yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasıyla fitillenen krizin ardından tarım piyasasında da yükseliş görülüyor. Rusya'nın sabah saatlerinde Ukrayna'yı işgale başlamasıyla ivme kazanan tarım emtiasındaki yükseliş savaşın ana aktörlerinden biri oldu.

Buğday fiyatları, işgalin başlamasıyla 9,34 dolara yükselirken bu rakam 2012 yılından beri kaydedilen en yüksek seviye oldu. Bugün itibariyle yüzde 6'ya çıkan buğday fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 21,3 oranında artış gösterdi.

2021 yılında yüzde 20,3 ile kapanışı yapan buğday fiyatlarının artmasında arz ve talep dengesizliği, ithalatın artması ve olumsuz hava koşulları üretimin azalmasında etkili olmuştu.

Buğday Krizi Kapıda Denmişti! Rusya'nın İşgali Buğday Fiyatlarını Zirveye Çıkardı!

YUKARI YÖNLÜ BASKI SÜRECEK

Buğday fiyatlarını yorumlayan analistler, Ruya ve Ukrayna'nın buğday ihracatında önemli bir payı olduğunun altını çizerek, çatışmanın devam etmesi halinde buğday arzının olumsuz etkileneceği ve fiyatlardaki yukarı yönlü baskının devam edebileceğini ifade ediyor.

Savaş altındaki Ukrayna'nın tahıl üretmesinin artık güç olduğunu belirten analistler, üretimdeki azalmanın fiyatları doğrudan yükselteceğini ve bu durumun bazı ülkelerde ekmek ulaşımına engel olabileceğini aktarıyor.

Buğday fiyatlarının artması ve üretimin azalmasının Türkiye'ye de etkileri olacak. Öyle ki Türkiye mevcut durumda buğday ihracatının yüze 85'lik bölümünü Rusya ve Ukrayna üzerinden karşılıyor.