0,79 faizli kentsel dönüşüm kredisinin merak edilenleri açıklandı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı kentsel dönüşüm kredisi ile alakalı olarak kapsamlı bir açıklama yaparak merak edilenleri cevaplandırdı.
0,79 faizli kentsel dönüşüm kredisinin merak edilenleri açıklandı!

Deprem felaketinin ardından Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çok daha önemli bir hale geldi. İnsanlar yaşadıkları evleri depreme dayanıklı hale getirebilmek için kentsel dönüşüme sokmak istemeleri halinde devlet tarafından verilen kentsel dönüşüm kredisini kullanabilecekler. Bu kredi ile alakalı ayrıntıları ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıkladı.

FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Kentsel dönüşüm kredisi ile alakalı olarak uygulanacak faiz sistemi hakkında detaylı açıklama yapıldı. Buna göre bu kredide vatandaşlara devlet tarafından faiz desteği verilecek. Kentsel dönüşüm kredisinin aylık faiz oranı esasında yüzde 1,49 olacak. Ancak bu faizin yüzde 0,70’lik kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanacak. Vatandaşlar krediyi aylık 0,79 faizle kullanabilecekler.

HANGİ EVLER İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ VERİLECEK?

Kentsel dönüşüm kredisi kullanmak her ev için mümkün olmayacak. Bu kredi imkanından yararlanabilmek için dönüşüme sokulmak istenen evin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından riskli yapı tespiti yapılması gerekiyor. Bu tespitin yapılmasının ardından kredi başvurusu yapılabilecek.

BİRDEN FAZLA EVİ OLANLAR KAÇ EV İÇİN KREDİ KULLANABİLECEK?

Birden fazla konutu olan bu konutların dönüşüme girmesi gereken vatandaşlara sağlanacak imkan da açıklandı. Bir kişinin sadece bir ev için kentsel dönüşüm kredisi çekebileceği gibi bir kural uygulanmayacak. Ancak bir kişiye en fazla 3 Milyon TL kredi verilebilecek. Kaç evi olursa olsun 3 Milyon TL’den fazla kredi kullandırılmayacak.

İKİNCİ EV İÇİN KREDİ FAİZİ DEĞİŞİYOR

Bir kişinin iki evi kentsel dönüşüme girecekse bu iki ev için verilecek kentsel dönüşüm kredisi aylık faiz oranları farklı olacak. Bu vatandaşlar ilk evleri için aylık yüzde 0,79 faizle kredi çekebilecekler. Ancak ikinci ev için çekilecek olan kentsel dönüşüm kredisinin aylık faizi yüzde 0,89 olacak.

KREDİ VADESİ NE KADAR OLACAK?

Kentsel dönüşüm kredisi için konutlara ve iş yerlerine ayrı ayrı vade süreleri uygulanacak. Konutlar için çekilecek kredi 10 yıl vadeli olabilecek. Ancak iş yerlerinin dönüşümü için kullandırılacak olan kredi en fazla 7 yıl vadeli olabilecek. Ayrıca iş yerleri için en fazla 800 Bin TL kredi çekilebilecek bu kredinin faizi de aylık yüzde 1,10 olacak.