18 yaşından küçük çocuk üzerine ev alınır mı?

Son dönemde vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında 18 yaşından küçük çocukların üzerine ev alınıp alınmayacağı konusu yer aldı. Peki 18 yaşından küçükler için konut alımları nasıl yapılıyor?
18 yaşından küçük çocuk üzerine ev alınır mı?

Konut alım satımları konusunda son dönemde pek çok vatandaş tarafından merak edilenler artmaya başladı. Bu çerçevede son dönemde en çok gündeme gelen konular arasında ise 18 yaşından küçük çocukların üzerine ev satın alınıp alınmayacağı sorusu yer aldı. Merak edilen bu konuya ise hukuki açıdan bir açıklık getirildi.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN ÜZERİNE KONUT ALINIR MI?

Yapılan açıklamalara göre Türkiye'deki tapu sistemine bakıldığı zaman herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığı öğrenildi. Yani 8 yaş altı çocuklar da bir gayrimenkulün sahibi olabilirler. Bu gayrimenkul sahipliği miras yoluyla da olabilir satın alma şeklinde de olabilir. Ancak bunun için işlemlerde farklı uygulamalar bulunmaktadır. Ancak bu kurallar çerçevesinde tapu işlemleri yapılabilmektedir.

18 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR İÇİN TAPU İŞLEMLERİ

Bu süreç için yapılan açıklamalara göre tapu işlemleri sırasında çocuğun yanında mutlaka anne ve babası bulunmalıdır. Çünkü 18 yaş altı çocuklar hukuken tasarruf ehliyetine sahip değildirler. Anne veya baba vefat etmişse tapu işleminde sağ olan ebeveyn bulunmalıdır. Hukuki açıdan ancak şekilde 18 yaş altı çocukların ev sahibi olabilmelerine imkan sağlanabilmektedir.

Konu ile ilgili merak edilen bir diğer konu da çocuğun üzerine yapılan bu evden miras bölümünde varsa diğer kardeşler tarafından hak talep edilip edilemeyeceği oldu. Yapılan açıklamalara göre bu tapu çocuğa özel olduğu için anne, baba veya varsa diğer kardeşler mirasta hak sahibi değildirler. Ancak ilerleyen yıllarda çocuklar arasında miras anlaşmazlığı yaşanabilir. Bu durumda diğer çocuklar mahkemelerce haklı bulunurlarsa evin mülkiyetinde hak sahibi olabilme imkanına sahip olabilmektedirler.