2023 Ekim ayı kira artış oranı belli oldu! Yüzde 25 zam sınırı devam ediyor mu?

Eylül ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından Ekim ayı kira artış oranının ne kadar olduğu merak konusu haline geldi.
2023 Ekim ayı kira artış oranı belli oldu! Yüzde 25 zam sınırı devam ediyor mu?

Son iki seneye baktığımız zaman konut ve kira fiyatlarının artış göstermesi ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların yaşanmasına neden oldu. Bu anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi amacı ile de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan karar ile birlikte kira artış oranına yüzde 25 zam sınırının konulmasına karar verildi. Eylül ayı enflasyonunun bugün TÜİK tarafından açıklanmasının hemen ardından ise bu zam sınırının devam edip etmediği, Ekim ayında kiralara ne kadar zam uygulanabileceği konusu ev sahibi ve kiracılar tarafından merak edilmeye başlandı.

EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

Kira artış oranlarına etki etmesi beklenen Eylül ayı enflasyon rakamları 2023 yılı için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından şu şekilde verildi;

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %55,30 olarak gerçekleşti.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI DEVAM EDİYOR MU?

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan fahiş fiyatların ortadan kaldırılması amacı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene Temmuz ayında yürürlüğe konulan yüzde 25 zam sınırı bu sene de devam ediyor. 1 senenin geçmesinin ardından Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda “Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir.” şeklinde ifadeler ile sürenin uzatıldığı bu sürenin de şimdilik 2024 yılı Temmuz ayına kadar devam edeceği öğrenildi.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI

Gelen bu açıklamaların ardından 2023 yılı Ekim ayı için de kira artış oranının yüzde 25 olarak belirlendiği öğrenilmiş oldu. Mevcut devam eden sözleşmelerde ev sahibinin kiracısına en fazla yüzde 25 oranında zam uygulayabileceği öğrenildi.