Açık Alan Nedir? Kamuya Açık Alanın Tanımı

Bir emlak terimi olan ve çok sık kullanılan Açık Alan ifadesi ne demektir? Açık alan hesaplanması nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...
Açık Alan Nedir? Kamuya Açık Alanın Tanımı

Bir emlak terimi olan ve çok sık kullanılan Açık Alan ifadesi ne demektir? Açık alan hesaplanması nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

Açık alan, denildiğinde bir şehirde ya da kırsal alanlarda tek kullanım amacı tarım olan veya sadece yeşil bir alan olarak sınırlandırılmaya tabi tutulan alanlar şeklinde tanımlamamız mümkündür. Bu tip alanlar, çizilen şehir planlarında ve kadastro haritalarında yeşil renk ile yeşil alan olduğu belirtilir.



Tarım yapılan yerleri de açık alan şeklinde değerlendirmemiz mümkün olabilmektedir. Açık alan olarak tabir ettiğimiz alanları yasalar bu iki kullanım dışında yasaklamıştır. Bu alanlara kesinlikle başka bir yapı inşa edilemez. Açık alanların ise amacının ne olduğu ve nasıl kullanılması gerektiği, imar yönetmeliğinde açıkça maddeler halinde belirtilmiş ve açıklanmıştır.



Açık alan hesaplanması nasıl yapılır?



Açık alan hesaplaması için gerekli olan ölçüm işlemlerin açık alan katsayısı denilen bir işlem ile tip hesaplamalarda genellikle şehir plancılığımdan yararlanılıyor. Açık alan hesaplaması yapılırken öncelikle yeşil araziler ve tarıma uygun yerler belirleniyor. Daha sonra ise bu arazilerin metrekaresi hesaplanıyor. Bundan sonraki aşamada ise şehrin bütününü kapsayan alanların metrekareleri hesaplanıyor ve şehir alanlarının açık alan olarak belirlenen yerin yüzölçümüne bölünerek bu şehrin açık alan katsayısı hesaplanıyor. Bu işlemler sayesinde o şehrin açık alanı ve ne kadar yoğunluğa sahip olduğu hakkında bilgi sahibi olunuyor. Bu yöntem imar planlarında oldukça yoğun kullanılıyor. Aynı zamanda hesaplanan bu şehirlerin kat sayıları ve açık alanları imar yönetmeliğinde de yer alıyor.



Kamuya açık alanın tanımı



Kamuya açık alanlar bilinen açık alanın aksine imar yönetmeliklerinde; kamunun da siyasi ve sosyal taleplerde bulunabileceği herkese açık alanlar şeklinde tanımlanabilmesi mümkündür. Diğer bir deyişle, kamusal alan tüm kamuya açık olan ve kendi mal hizmetlerinin üretildiği, sunulduğu yer olarak da düşünülebilir.



Kaynak: Emlak365.com