Acil kontrol etmeniz gerekiyor! Binanızda bu varsa 24 sene içerisinde deprem olmadan çökebilir

Kahramanmaraş depremi sonrasında yıkılan binaların enkazı altında 44 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile binaların sağlamlığı ve güvenirliği bir kere daha tartışma konusu olmuştu. Binalarda korozyon alarmı verildi!
Acil kontrol etmeniz gerekiyor! Binanızda bu varsa 24 sene içerisinde deprem olmadan çökebilir

Acil kontrol etmeniz gerekiyor! Binanızda bu varsa 24 sene içerisinde deprem olmadan çökebilir - Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük deprem felaketi ile bir kere daha insanlara yuvaları mezar olmuş, çöken binaların enkazı altında kalan 44 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Yaşanan büyük deprem felaketi bir kere daha konutların sağlamlığı ve güvenirliği açısından soru işaretlerinin oluşmasına neden olurken konu hakkında bir uyarı da Isı Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu tarafından yapıldı. Eruslu korozyon uyarısı yaparak korozyona uğrayan binaların deprem olmaksızın kendiliğinden çökebileceğini ifade etti. 

KOROZYON NE DEMEK, BİNADA KOROZYON OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Depremde yıkılan binaların ardından herkes oturduğu binanın sağlamlığı konusunda tereddüt yaşarken Isı Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu vatandaşları korozyona karşı uyardı. Eruslu yaptığı açıklamasında korozyon nedeni ile binaların kendiliğinden deprem olmasa dahi çökebileceğini söyledi.

Araştırma verilerini paylaşan Eruslu “Araştırmalara göre; suya maruz kalan bir donatının, 5 yılın sonunda taşıma kapasitesinin yüzde 50'sini, 15 yılın sonunda yüzde 90'ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybettiğini ortaya koyuyor. Yani herhangi bir deprem ya da dış etken olmadan bile sadece donatı korozyonu ile bir yapının çökmesi söz konusu.

Marmara Depremi sonrasında yapılan incelemelerle, yüzde 79'u hasarlı bulunan 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 64'ünde korozyon tespit edilmişti. Korozyon, işte bu kadar kritik bir konu” diyerek herkesi önlem almaya davet etti. Korozyon su yalıtımı yapılmayan binalarda inşaat demirinin su ile temas etmesi nedeni ile paslanarak işlevini yitirmesi anlamına geliyor.