Adalet Bakanı Tunç'tan yeni Anayasa ve Arabuluculuk açıklaması!

Bugün itibariyle yürürlüğe giren arabuluculuk hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Tunç'tan yeni Anayasa ve Arabuluculuk açıklaması!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı için önemli bir gelişme olan arabuluculuk dönemi bugün itibariyle başladı! Bu süreç içerisinde ilk günden yüzlerce başvuru gelirken, konu ile ilgili Adalet Bakanlığı tarafından da değerlendirmeler yapıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından hem arabuluculuk başvuru sayısı hakkında bilgilendirme gelirken hem de bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen yeni Anayasa hakkında açıklamalar geldi.

ARABULUCULUK HAKKINDA AÇIKLAMA GELDİ!

Konu ile ilgili Bakan Tunç tarafından yapılan açıklamalar şu şekildeydi;

"Arabuluculuk sistemine en uyumlu toplum biziz aslında. 2018 yılında arabuluculuk sistemimize girdi.

8. Yargı Paketinde zorunlu arabuluculuk sistemini genişlettik. Bunlar da kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku, tarımsal hizmet gibi konular. Bu uyuşmazlık türlerinden zorlu ara buluculuk. Bugün başlayan arabuluculuk dönemi için toplam 494 başvuru oldu. Kira uyuşmazlığında 438 başvuru, kat mülkiyeti anlaşmazlıklarında 32, komşuluk hukuku anlaşmazlıklarından 4 başvuru yapıldı.

Bu sistem yargının iş yükünü azaltacak, hızlı sonuç alınabilecek. Aile hukuku önemli. Türkiye Adalet Akademimiz bir sempozyum düzenleyecek. Bu sempozyumlardan biri de aile hukuku ile ilgili. Yine aile hukuku ile ilgili önemli isimleri sempozyuma davet edeceğiz. Aile Bakanlığımızla da istişaredeyiz. Boşanma ve tazminat konularını ayrı değerlendirebiliriz. Ama bu kesin değil, sempozyumdan çıkan sonuçlara göre hareket edeceğiz."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen Yeni Anayasa hakkında ise "Demokratik, sivil ve özgürlükçü bir anayasa hedefliyoruz. Herkes yeni anayasa yapılması konusunda mutabık. Yeni anayasa hususunda uzlaşmak partilerin millete borcudur. Vesayetçi darbe anayasasında birçok değişiklik yaptık. Anayasada en büyük reform Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişti.

Bu teklif seçimlere gitmeden önce Meclis gündemine gelmişti. Anayasa teklifimize Meclis Komisyonu'nda itirazlar var. Yeni yasama yılında ilk işlerimizden biri bu olacak. İnşallah başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunmasıyla ilgili maddeleri hayata geçireceğiz." şeklinde açıklamalara yer verdi.