AK Parti'den Son Dakika Fiyat Farkı Kararnamesi Açıklaması! 2 Seçenekli Kurtarma Planı Geliyor

Demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesine rekor oranda zam yapılması ile beraber müteahhitler tarafından fiyat farkı kararnamesi gündeme getirilmişti.
AK Parti'den Son Dakika Fiyat Farkı Kararnamesi Açıklaması! 2 Seçenekli Kurtarma Planı Geliyor

Dolar kurunda yaşanan yükselişler inşaat sektörünü olumsuz etkilemiş, çimento ve demir fiyatları başta olmak üzere pek çok ürüne rekor oranda zamlar gelmişti. İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ile inşaat sektöründe pek çok şantiyede işler zorunlu olarak durdurulmuştu.

Özellikle de çimento fiyatlarında yaşanan yüzde 400'lük fiyat artışı inşaat seköründe tepki çekmiş, Haziran ayında müteahhitler yaşanan bu yükselişe tepki göstermek ve dikkat çekmek adına şantiyelerde 15 günlük iş durdurma eylemi yapmıştı. Dolar kurundaki oynaklık nedeni ile müteahhitler fiyat farkı kararnamesi talep etmiş, süreçte hükümet mağduriyeti görerek çalışmalara başlamıştı.

AK PARTİ'DEN FİYAT FARKI KARARNAMESİ AÇIKLAMASI GELDİ!

Kamu müteahhitleri için çalışmalara başladıklarını belirten Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş toplumun her kesimini olduğu gibi müteahhitleri de destekleyeceklerini belirterek Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile yapılan toplantıda iki seçeneğin öne çıktığını dile getirdi.

Yapılan yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen müteahhitler ile sözleşme tarihi üzerinden kapsama dahil edilecek. 2021 senesinin Aralık ayına kadar sözleşme imzalayan müteahhitler kapsama dahil edilecekler. 2021 senesinin Aralık ayından önce imzalanan sözleşmelerde yapılan son imalatlar ihale dökümü içerisinde olmasa dahi verilecek.

AK Parti'den Son Dakika Fiyat Farkı Kararnamesi Açıklaması! 2 Seçenekli Kurtarma Planı Geliyor

2022 SENESİNDE TASFİYE KARARNAMESİ ÇIKACAK MI?

Tasfiye kararnamesi konusunda ise AK Parti kurmaylarının talebe sıcak bakmadıkları belirtilirek "Tasfiye yok. Vatandaş bu işleri bekliyor. Toplumun her kesimini destekledik. Müteahhitleri de destekleyeceğiz. Müteahhit projeyi aldığında demir 8 ise, bugün 13 TL olmuş. Demir, çimento fiyatlarındaki artışı biz de görüyoruz" görüşünün ağır bastığı belirtiliyor.

Yükleniciler ve müteahhitler için mağduriyeti giderecek bir çalışma üzerinde durulduğu, söz konusu yasal düzenlemenin en geç önümüzdeki hafta sonuna kadar meclise sunulacağı belirtildi. Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan habere göre müteahhitlerin nefes almasını sağlayacak olan yasal düzenleme hızlı bir şekilde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan büyük bir hızla geçirilecek ve meclisten de yine aynı hızla geçirilerek kısa sürede yasalaştırılacak.

Böylelikle iflas etme noktasına gelen kamu müteahhitlerine fiyat farkı kararnamesi ile talep ettikleri yeni fiyat düzenlemeleri yapılacak. Tasfiye edilmeyen şantiyelerde fiyat farkı verilerek kamu projelerinin sekteye uğramadan devam etmesi sağlanacak.