AK Parti'den SON DAKİKA torba yasa sürprizi! Yeni imar barışı şartlı geliyor 2024 yerel seçim kulisi

Yapı kayıt belgesi almak ve imar barışı hakkından yararlanmak isteyen kişilere 2024 yerel seçimi öncesi yeni kulis müjdesi geldi.
AK Parti'den SON DAKİKA torba yasa sürprizi! Yeni imar barışı şartlı geliyor 2024 yerel seçim kulisi

AK Parti'den SON DAKİKA torba yasa sürprizi! Yeni imar barışı şartlı geliyor 2024 yerel seçim kulisi - Türkiye'nin en büyük kanayan yarısı olarak gösterilen kaçak yapılar için bir önce çıkartılan imar barışı Rahip Brunson krizinin gölgesinde kalmıştı.

Pek çok kişi kriz nedeni ile dolar kurunda yaşanan yükselişten olumsuz etkilenmiş ve imar barışı başvurusu yapamamış, başvuru yapanların büyük bir bölümü ise nakit para sıkıntısı nedeni ile yapı kayıt belgesi ücreti ödeyemediği için düzenlemeden yararlanamamıştı. Yeni bir imar barışı beklentisi ağırlık kazanmış, Cumhur İttifakı ortaklarından BBP Başkanı Mustafa Destici tarafından meclise sunulan imar barışı kanun teklifi heyecan yaratmıştı.

2024'TE YENİ İMAR BARIŞI GELECEK Mİ, İMAR AFFI ÇIKAR MI?

Tam yeni bir imar barışı düzenlemesi beklentisi ağırlık kazanırken 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi ile bu düzenlemede gündemden düşmüştü. Depremde yaşanan can kaybının en büyük nedeni imara aykırı yapılar olarak gösterilirken hükümetin çıkardığı imar affı büyük tepki çekmişti.

imar-barisi.webp

Süreçte hem vatandaşların taleplerini karşılayacak hem de tepki oluşmasını engelleyecek yeni bir imar barışı beklentisi için aranılan formül bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir formül üzerinde çalışıldığı, imar barışı almak isteyen binalara riskli yapı raporu zorunluluğu getirileceği, bu raporu alan yani depreme dayanıklı olduğu kanıtlanan binalara yapı kayıt belgesi verileceği ifade edildi.

YAPI KAYIT BELGESİ 2024 AFFI NE ZAMAN ÇIKAR?

Yeni düzenleme için ilgili bakanlıkların komisyon kurarak çalıştıkları belirtilirken Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre yapı kayıt belgesi şartlı imar barışının 2024 yerel seçimi öncesi çıkabileceği ifade edildi. Böylelikle hükümet deyim yerindeyse 1 taşla iki kuş vurmuş olacak.

Seçim öncesi hem küskün seçmenin yapı kayıt belgesi ile gönlü alınacak, hem de yapı kayıt belgesi geliri ile hükümetin seçim yatırımı olarak tabir edilen sosyal destek, maaş zamları ve yatırımlar için ek gelir kaynağına kavuşmuş olacak.