Anne babadan miras arazisi olanlara devlet kiralama ile ödeme yapacak!

Miras arazisi olan herkesi ilgilendiriyor! Yapılan son açıklama ile birlikte artık boş arazinin olmayacağı ve yapılacak olan kiralama sonucunda kişilere ödemelerin yapılacağı öğrenildi.
Anne babadan miras arazisi olanlara devlet kiralama ile ödeme yapacak!

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider tarafından yapılan açıklama ile birlikte anne babadan miras kalan arazilerin artık boş kalmayacağı öğrenildi. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda kişilerin eğer boş kalan arazisi varsa dijital olarak devlete kiralayacağı ifade edildi.

ARTIK BOŞ ARAZİ KALMAYACAK!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen 'Tarımın Kalbinden Dünyaya: Antalya Tarım Zirvesi' toplantısına katılım sağlayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider düzenlenen toplantının ardından herkesi ilgilendiren bir karar alındığını ifade etti.

Miras arazilerinin 2 sene kadar boş kalmasının ardından devlet tarafından kiralanacağını ifade eden Gizligider, bu kapsamda detayları açıkladı. Belirli zaman dilimleri arasında yapılacak olan bu kiralamaların kişinin herhangi bir şekilde işlem uygulamaması halinde yapılacağı öğrenildi. Yani bir tarla, toprak, bağ vb. araziyi kişi kendisi kullanmıyorsa artık devlete kiralamak ile tarıma bir bakıma katkıda bulunacak. Devletin de bu kiralama sonucunda kişiye ödeme yapacağı öğrenildi.

KİŞİLERE ÖDEME YAPILACAK!

Konuya ilişkin merak edilenlerin artmasının ardından Bakan Yardımcısı Gizligider tarafından, "Neticede özel mülkiyet hukuku var. Bu kapsamında, kardeşler farklı illere gitmiş bir şekilde anneden, babadan, kalan tarla, toprak, bağ var ama mülkiyet, miras hukuku cilveleriyle bunları işleyemiyoruz. Buna dair uygulama yaptık. 5 Nisan 2023 itibarıyla tarih başladı. 2 yıl içerisinde herhangi bir toprak parçası işlenmiyorsa, kiraya vermiyorsa, kendi üretmiyorsa, herhangi bir sebeple işlenmiyorsa bir yöntem belirledik.

Önce o toprağı en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere hane hane büyüyerek dijital kiralama yöntemiyle kiralayacağız. O toprakları üretime kazandıracağız. Onun da kazancı kişi ya da kişilerin banka hesabına yatırılacak. Kişiler de para kazanacak. Boş arazilerimiz kalmasın istiyoruz." ifadeleri ile kişilere ödemelerin yapılacağı öğrenildi. Bu ödemelerden faydalanabilecek olan kişilere bilgilendirme yapıldı.