Apartman Sakinlerine Bildirilmeden Aidata Zam Yapılabilir Mi?

Site ve apartman aidatlarındaki fiyat artışları beraberinde birçok soruyu da getiriyor. Zam konusunda sorun yaşayan kişileri apartman sakinlerine bildirilmeden aidata zam yapılabilir mi araştırıyor.
Apartman Sakinlerine Bildirilmeden Aidata Zam Yapılabilir Mi?

Apartman aidatı, apartman giderleri için kat maliklerinden toplanmaktadır. Kanunen tüm kat malikleri, apartman giderlerinden sorumludur ve aidatı ödemek zorundadır. Temizli, güvenlik, tesisat ve onarım gibi ihtiyaçlar için verilen apartman aidatını kimin belirleyeceği ve aidatlara yapılan zammın kim tarafından yapılacağı merak konusu oluyor.

APARTMAN AİDATINI KİM BELİRLER?

Apartman aidatının belirlenmesine ilişkin kurallar, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre belirlenmiştir. Kanun gereğince, apartmanda kat malikleri kurulu tarafından belirlenen oranda aidat toplanmaktadır. Düzenlenen bu toplantıda, aidat ödemelerinin hangi tarihlerde yapılacağı gibi konularda açıklığa kavuşturuluyor.

APARTMAN SAKİNLERİNE BİLDİRİLMEDEN AİDATA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

2022 yılının başlamasıyla birlikte apartman aidatları da almış başını gidiyor. Vatandaşlar yüksek aidat fiyatları nedeniyle mağduriyet yaşarken neredeyse iki kira birden ödediklerini belirtiyorlar.

Apartman Sakinlerine Bildirilmeden Aidata Zam Yapılabilir Mi?

Site aidatlarına yapılan zam konusu gündemdeyken bu zammın neye ve kime göre yapılacağı da merak konusu oluyor. Site aidat ücretlerinde zam oranı tüm kat maliklerinin katıldığı toplantıda belirlenmelidir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracının aidat borcu olarak sorumlu tutulabileceği üst sınır bir kira bedelidir.

Site yönetimi, apartman sakinlerine bildirmeden aidata zam yapamaz. Aidatlara yapılacak zam, tüm kat maliklerinin katılım sağlayacağı kat malikleri kurulu toplantısında belirlenmelidir. Yapılacak zam miktarı ve oranı tüm sakinler tarafından ortak bir şekilde belgelenerek yapılmalı ve yine tüm apartman sakinleri bu zam oranından haberdar edilmelidir.

Kendisine zam oranı hakkında haber verilmeyen ya da artışı kabul etmeyen kişiler, kat maliki sayısının üçte birinin imzası ile yeniden olağanüstü genel kurul toplanmasını talep ederek bu oranın yeniden görüşülerek düşürülmesini sağlayabilirler.