Apartmanlarda Ve Sitelerde Kapıcı Dairesi Kiraya Verilebilir Mi, Kira Geliri Ne Olur?

Apartmanlarda veya sitelerde bulunan kapıcı daireleri zaman zaman yönetimler tarafından kiraya verilmek istenmektedir. Peki kapıcı daireleri kiraya verilebilir mi?
Apartmanlarda Ve Sitelerde Kapıcı Dairesi Kiraya Verilebilir Mi, Kira Geliri Ne Olur?

Apartmanlarda veya sitelerde bulunan kapıcı dairelerinin hukuki boyutu merak ediliyor. Kapıcı dairelerinde kat malikleri hangi tasarruflarda bulunma haklarına sahiptirler? Kapıcı tarafından kullanılmayan kapıcı dairesi kiraya verilerek kira geliri elde edilebilir mi? Eğer kiraya verilirse elde edilen kira geliri ne olur? Kira geliri nasıl kullanılır, kimin ne kadar hakkı olur?

KAPICI DAİRELERİ KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?

Apartmanlarda veya sitelerde bulunan kapıcı dairelerinin kiraya verilmesi konusunda bir engelleme hukuken yoktur. Ancak yasalara göre bazı şartların yerine getiriliyor olması gerekir. Öncelikle kapıcı daireleri üzerinde tüm kat maliklerinin hakkı bulunmaktadır. Bu hak kat maliklerinin onayı olmadan yönetim dahi olsa kimseye devredilemez ve kimse onay almadan kapıcı daireleri hakkında tasarrufta bulunamaz.

Bir kapıcı dairesi kiraya verilmek istenirse tüm kat maliklerinin bu işleme onay vermesi gerekir. Örneğin 20 kat malikinin olduğunun bir apartmanda 19 kat maliki kapıcı dairesinin kiralanmasına onay verir ve 1 kat maliki kiralamaya onay vermezse o kapıcı dairesinin kiralanması hukuken yapılamaz. Eğer buna rağmen kiralama işlemi yapılırsa kiralamayı gerçekleştiren mülkiyet hakkına tecavüz etmiş sayılır vee şikayetle yargılanabilir. Böyle bir suçun cezası da oldukça ciddidir.

KAPICI DAİRESİ KİRAYA VERİLİRSE KİRA GELİRİ NE OLUR?

Kapıcı dairesinin kiraya verilip kira geliri elde edilmesi durumunda bu kira gelirinin nasıl değerlendirileceği de merak ediliyor. Öncelikle bu kira geliri üzerinde tüm kat malikleri arsa payları oranında hak sahibidirler. Bu hak kimse tarafından kullanılamaz. Usulen elde edilen kira geliri kat malikleri arasında paylaştırılmalıdır. Ancak genel uygulama bu şekilde olmamaktadır. Buralardan elde edilen kira geliri ortak giderler için kullanılmaktadır. Bu da hukuki bir uygulamadır.