Apartmanlarda Ve Sitelerde Tadilat Yapmak İçin Çoğunluğun Kararı Yeterli Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde yıllar içerisinde meydana gelen yıpranmalar nedeniyle tadilat ihtiyacı doğabiliyor. Peki apartmanlarda tadilat yapmak için çoğunluğun kararı yeterli olur mu?
Apartmanlarda Ve Sitelerde Tadilat Yapmak İçin Çoğunluğun Kararı Yeterli Mi?

Apartmanlar veya siteler ortak yaşam alanları olduğu için zaman zaman hukuki meseleleler ve anlaşmazlıkllar ortaya çıkabiliyor. Bundan dolayı da insanlar yasal olarak nasıl adım atacaklarını merak ediyorlar. En çok araştırılan konulardan birisi de apartmanlarda ve sitelerde yapılacak tadilatlar hakkında oluyor. Bir apartmanda veya sitede tadilat yaparken çoğunluğun onay vermesi yeterli olur mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu ile apartmanlarda ve sitelerde ortak yaşamın tüm kaideleri belirli bir kurala bağlanmıştır. Bu kanun ile kişilerin özel mülkiyet hakları koruma altına alınmıştır. Diğer taraftan ise kişilerin toplu yaşamdan kaynaklanan yükümlülüklerinin çerçevesi net bir şekilde çizilmiştir. Yıllar içerisinde Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile ortak kullanım alanları genişletilmiştir. Örneğin daha önce taşıyıcı sistem ve kolonlar ortak kullanım alanı olarak kabul edilmiyordu ama sonradan yapılan düzenleme ile ortak yer kavramı içerisinde değerlendirilmiştir.

APARTMANLARDA TADİLAT NASIL YAPILIR?

Kat maliklerinden herhangi birisi diğer kat maliklerinin toplamının beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde herhangi bir şekilde inşaat, onarım, tadilat, değişik renkte badana ve boya yapamaz, yaptıramazlar. Lakin ortak yerlerde bir tadilat ihtiyacı doğduğunda izin alınıp alınmaması hususunda detaylar bulunuyor.

ACİL ONARIMLARDA İZİN ALINMAZ

Apartmanlarda veya sitelerde ortak kullanım alanlarında acilen onarılması gereken bir alanın olması durumunda veya anayapının güçlendirilmesinin zorunluluk haline geldiği durumlarda bu konuların mahkemece tespit edilmesi halinde kat maliklerinin izni aranmaz.

Kat malikleri kendi bağımsız bölümünde bulunan ve anayapıya zarar verebilecek nitelikteki tadilatları yapamazlar. Her kat maliki diğer kat maliklerine karşı ana gayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere zarar vermemek konusunda sorumludur.

Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinden bir kişinin isteği doğrultusunda ısıtma sistemi değişikliği yapılması kat maliklerinin sayı ve arsa payları çoğunluğu ile karar verirler.

LÜKS TADİLATLARDA GİDERLERE KATILMAK ŞART DEĞİL

Ayrıca apartmanlarda ve sitelerde yapılacak olan tadilatlaar çok masraflı veya yapıya göre lüks niteliğindeyse bundan faydalanmak istemeyen kat malikleri giderlere katılmak zorunda değiller. Böyle bir durumda giderler tadilatı isteyen kat malikleri öderler.