Araştırma sonuçları yayımlandı! Konut kiraları 5 yılda 10 kat arttı

2023 Ağustos Konut Kira Değerleri Araştırma sonuçlarına göre il ve ilçeler bazında kira fiyatlarında yaşanan değişimler veriler halinde açıklandı.
Araştırma sonuçları yayımlandı! Konut kiraları 5 yılda 10 kat arttı

Bugün Gayrimenkul veri analitiği şirketi REIDIN 2023 Ağustos Konut Kira Değerleri Araştırması sonucu açıklandı. Türkiye'de konut ve kira fiyatlarının artmasının ardından REIDIN'in son yayınladığı verilere göre, konut kira değeri ağustos ayında temmuza göre yüzde 10,04, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 137,24 oranında artış gösterildiği ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KİRA DEĞERLERİNDEKİ ARTIŞLAR AÇIKLANDI!

Yayımlanan rapora göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki kira değerlerindeki artışların Türkiye geneline bakıldığı zaman daha düşük olduğu gözlemlendi. Kira değeri artış ortalamaları ise şu şekilde verildi;

  • Ankara'da kira değeri artışı ortalama yüzde 8,41,
  • İzmir'de kira değeri artışı ortalama yüzde 7,28,
  • İstanbul'da kira değeri artışı ortalama yüzde 6,70 oldu.

Yıllık bazında bakıldığı zaman Ankara'da son bir yıllık kira değeri artış 177,81 olurken, İzmir'de artış oranı yüzde 135,49, İstanbul'da ise yüzde 94,33 olarak kayıtlara geçti.

Son 5 yılın verileri incelendiği zaman ise Ankara'daki kira artış oranı yüzde 1120,76 olurken, onu yüzde 843,80 ile İstanbul ve yüzde 801,23 ile İzmir'in verileri açıklandı.

İLÇE BAZINDA KİRA FİYATLARI DEĞERLENDİRİLDİ!

Kira fiyatlarının en yüksek olduğu İstanbul'da Sarıyer'de konutların ortalama metrekare kira değeri 309,83 TL iken, Beşiktaş'ta bu değer 238,62 TL, Beyoğlu'nda ise 209,96 TL ile kira fiyatlarının en yüksek olduğu 3 ilçe açıklandı.

Bununla birlikte Ankara'da Gölbaşı İlçesi'nde ise konutların ortalama metrekare kira değeri 128,06 TL, Çankaya'da 126,90 TL, Yenimahalle'de ise 104,65 TL düzeyinde olduğu veriler ile açıklandı.

Açıklanan bu veriler bazında değerlendirmede bulunan REIDIN Veri Araştırma Yöneticisi Burcu Köksal, 'Yaz tatilinin son ayı olan Ağustosta da konut kiralarındaki artışların hız kesmeden devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu artışta Ağustos ayının ev değiştirme ve taşınma dönemi olmasının etkisi bulunuyor. Ailelerin ilk ve ortaokullar ile liselerin açılmasından önce yeni eve yerleşme talepleri ya da tayin dönemi olan Eylül öncesi taşınma telaşının etkisi verilere yansımış görünüyor' şeklinde konuştu.