Ayrık nizam nedir, avantajları nelerdir?

Konut yapımlarında önemli etkenlerden biri olan ayrık nizam hakkında merak edilenler açıklandı.
Ayrık nizam nedir, avantajları nelerdir?

Bu sene 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinden sonra konut yapımları hakkında merak edilenler daha da fazla artmaya başladı. Bir konut yapılırken dikkat edilmesi gerekenlere açıklık getirilirken yapı inşa edilirken önemli görülen terimlerden biri de ayrık nizam oldu. Ayrık nizamın ne olduğu hakkında merak edilenler açıklandı.

AYRIK NİZAM NEDİR?

Terim olarak tanımına bakıldığı zaman bir yapının diğerlerinden bağımsız olması, hiçbir koşunun bulunmaması durumu olarak tanımlanan ayrık nizam, imar durum belgesinde de gösterilmektedir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında da tanımlanan ayrık nizam, bu belgelerde A olarak gösterilir. Bu belgeler içerisindeki tanımlama ise “hiçbir yapı ile ilişiği bulunmayan bağımsız binalar” şeklinde yönetmelik tanımlamasına girmiştir.

AYRIK NİZAM AVANTAJLARI NELERDİR?

Yapıların arasında mesafe olması nedeni ile herhangi bir şekilde ses geçmemektedir. Pek çok kişi için önemli bir faktör olan bu durum yapıların genel durumuna bakıldığında özellikle son dönemde deprem riski bulunması ile birlikte yapıların depremlerden de korunmasını sağlamaktadır. Mesafe dolayısı ile herhangi bir yapının deprem yüzünden diğer yapılara zarar vermemesine imkan tanımaktadır. Bolca yeşil alana sahip olması ise kişiler tarafından önemli avantajlardan biri olarak kabul edilmektedir.