Baba mirası reddederse toruna dededen miras kalır mı?

Son zamanlarda miras ile ilgili kafaların karışmasının ardından gündeme gelen bir diğer konu da miras reddinde torunun dedenin mirasını alıp alamayacağı sorusu oldu.
Baba mirası reddederse toruna dededen miras kalır mı?

Bu zamana kadar pek çok kişi tarafından merak konusu olan miras hakkında kafa karıştırıcı bir soru daha gündeme geldi. Konu hakkında dededen toruna miras kalıp kalamayacağı hakkında soru işaretleri bulunurken, mirasçı olan babanın dedenin mirasını reddetmesinin ardından torunun mirası alıp alamayacağı konusu araştırılmaya başladı?

TORUN DEDENİN MİRASINI NASIL ALABİLİR?

Konuya ilişkin yapılan açıklamalara göre deden toruna mirasta aradaki baba hayatta olduğu sürece ancak vasiyetname ile gerçekleşebilmektedir. Bunun nedeni ile torunun direkt mirasçı olmamasıdır. Fakat baba vefat ederse torun direkt mirasçı konumuna geçerek mirası alabilmektedir. Bu durum herkes tarafından bilinse de işin asıl kafa karıştırıcı yönü ise babanın mirası reddetmesi halinde gelmektedir. Babanın mirası reddetmesinin ardından torunun mirasçı olup olamayacağı konusu sık sık araştırılmaktadır.

BABA MİRASI REDDEDERSE?

Bu konuda genellikle herkes tarafından yaşanan en büyük yanılgı torunun mirastan faydalanamayacağı yönünde düşünülmesidir. Fakat gerçek bunlardan çok daha farklıdır. Babanın mirası reddetmesi tamamen verdiği kişisel karar olarak değerlendirilmektedir. Kararın ardından direkt mirasçı torun olur böylelikle de torun mirastan baba hayatta olsa da olmasa da faydalanabilmektedir. Bu durum tamamen hukuk ve yasa çerçevesinde belirlenmiştir.

Son olarak olası bir durumda hem babanın hem de torunun mirası reddetmesi halinde ise miras paylaşım kuralları uygulanmaktadır. Yani mirası reddeden kişilerin payları da diğer mirasçılara eşit oranda dağıtılmaktadır. Mirası reddeden kişiler paylaşımın yapılmasının ardından herhangi bir hakları bulunmadığı için itiraz edemez, yeniden hak talep edemezler.